Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Federico arbetade med att ajourhålla järnvägssystemet

Möt studenten Federico Morales Pasik som under sommaren har arbetat i Borlänge med att samla in data och ajourhålla databasen för hela järnvägssystemet i Sverige. Det har varit ett givande arbete som kräver analytiskt och logiskt tänkande.

Federico bor i Gävle och ska i höst påbörja sitt sista år på utbildningen informationsteknologi med GIS-inriktning vid högskolan i Gävle. Kunskap, fotboll och musik är några av de saker som han gärna ägnar sig åt, utöver sina studier.

Upptäckte arbetsmöjligheter på vägen hem

Beslutet att söka sig till Trafikverket kom efter en cykeltur i staden.

– En dag cyklade jag förbi Trafikverket i Gävle och tänkte att de säkert arbetar med GIS (geografiska informationssystem) eftersom det har koppling till väg, järnväg, infrastruktur och utveckling, vilket också Trafikverket arbetar med. Jag ville gärna arbeta med något som har anknytning till min utbildning, och efter att ha läst om myndighetens arbete med GIS bestämde jag mig för att söka, berättar Federico.

Han har befunnit sig i Borlänge under en månad inom verksamhetsområde Underhåll där han har arbetat med projektet NJDB, det vill säga nationella järnvägsdatabasen. De huvudsakliga arbetsuppgifterna har bestått av att samla in data och ajourhålla databasen för hela järnvägen. Det innebär bland annat att han har haft kontakt med privata förvaltare som använder en del av järnvägen, för att se hur mycket eller lite anläggningen används samt om den byggs ut. Arbetet säkerställs sedan genom kvalitetskontroller som utförs av medarbetare på avdelningen. Federico har även registrerat elektrifieringen av järnvägen samt analyserat det geografiska informationssystemet. För att klara av arbetsuppgifterna gynnas man av att kunna arbeta självständigt, analytiskt samt använda logiskt förnuft.

Betydelsefullt att kunna bidra till utveckling

– Arbetet har gått bra. Det är alltid lite svårt att lära sig något nytt, till exempel att förstå alla begrepp som används, fortsätter Federico. Det har dock varit utmanande att ta kontakt och interagera med andra, det vill säga att sätta sig in i tankeverksamheten och förstå hur man tänker kring problem och lösningar.

Federico poängterar att det har varit en givande tid där han har träffat nya människor och lärt sig mer om Trafikverkets verksamhet. Det har dessutom känts betydelsefullt att kunna få bidra till utveckling och infrastruktur. Han avslutar med att berätta att han definitivt kommer att ha nytta av sommarjobbet, och han rekommenderar andra studenter att våga söka. Erfarenheterna från sommaren har ökat intresset, och han skulle gärna vilja återse Trafikverket som sin arbetsgivare och få fler erfarenheter inom organisationen.