Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Linnea arbetade med nationella transportsystem

Sommarjobbet har gett henne en ny syn på infrastrukturen i samhället. Kulturgeografen Linnea Grönvold har arbetat med ledningsärenden i Borlänge under nio veckor.

Linnea tog i juni 2015 sin kandidatexamen i kulturgeografi vid Örebro universitet. Kulturgeografer studerar samspelet mellan människan och jorden, där man undersöker konsekvenserna och orsakerna av mänskliga aktiviteter ur sociala, ekonomiska, kulturella och politiska perspektiv.

Erfarenhet från två olika verksamhetsområden

– Trafikverket är en attraktiv arbetsgivare, med många olika möjligheter där många kompetenser behövs. Efter min första sommar på Trafikverket sökte jag igen, eftersom det är ett utvecklande sommarjobb och jag tyckte om att arbeta här, berättar Linnea.

Sommaren 2014 arbetade hon sex veckor på den centrala funktionen Strategisk utveckling. Där skrev hon en rapport och sammanfattade olika typer av information om bland annat infrastruktur, trafiksäkerhet, klimatpåverkan och transporter. Den här sommaren arbetade Linnea nio veckor i Borlänge på verksamhetsområde Underhåll, inom enheten Vägdata. Där har hon framställt ledningsärenden till den nationella vägdatabasen (NVDB) genom att rita in ledningar i ett kartprogram. Arbetsuppgifterna har skiljt sig mellan sommarjobben, vilket har varit givande för henne själv och för studierna.

Betydelsefullt för alla delar i samhället

– Jag tycker att jag efter dessa två somrar har blivit bättre på att ta egna initiativ, och jag vågar ta mer egna beslut om hur problem ska lösas, fortsätter Linnea. Det roligaste med sommarjobbet har varit att få insikt i Trafikverkets arbetssätt – och områden. Det har gett mig ett nytt synsätt på transportinfrastruktur och dess betydelse i samhället. Jag har lärt mig vilken betydande roll transportsystemet har i samhället, hur det utvecklas och fungerar. Jag har även fått större insikt i hur myndigheter styrs och fungerar, vilket jag anser vara nyttigt för framtiden. Det har även varit riktigt kul att få träffa så mycket nya människor och knyta nya kontakter på arbetsplatsen.

Linnea avslutar med att berätta att sommarjobbet har väckt hennes intresse för att arbeta på Trafikverket. Att arbeta med utvecklingen och underhåll av transportinfrastruktur verkar väldigt intressant, eftersom transportsystemet är betydelsefullt för alla delar i samhället, då det dagligen används av alla människor.