Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Markus arbetade med utredningar

Han har fått prova på hur samhällsplanering fungerar i praktiken. Markus Jonsson har i sommar arbetat i Malmö med transportsystem och utredningar.

Markus Jonsson har studerat stadsbyggnad, stadsutveckling och planering vid Malmö högskola och planerar att läsa vidare till landskapsarkitekt. Han har ett intresse för städer och deras framtida utmaningar. Under utbildningen valde han att lägga extra fokus på de demokratiska frågor som berör medborgardeltagande och hur det bidrar till planeringen. När han inte studerar eller arbetar ägnar han tiden åt träning i olika former, och han har även ett stort intresse för fotbollslaget Manchester City.

Kvalificerade arbetsuppgifter

Markus har under sommaren arbetat i Malmö, på verksamhetsamhetsområde Planering, inom transportsystem och utredningar på ett nationellt plan.

– Jag börjar dagen med att läsa mejl för att hålla mig uppdaterad på vad som händer. Efter det tar jag tag i dagens uppgifter som oftast består av att samla in statistik, läsa igenom dokument och skriva på en utvärderingsrapport. Arbetsuppgifterna påminner till stor del om min utbildning. Det handlar om att kunna läsa en text för att sedan utvärdera den. Oftast befinner jag mig på mitt kontor där jag har tillgång till dator och de verktyg som krävs för att utföra arbetsuppgiften, berättar Markus.

Att göra något som har betydelse

Den största utmaningen har varit att komma in i arbetet. I många fall har det handlat om begrepp som han tidigare inte varit i kontakt med samt metoder som kräver inläsning. Att ställa frågor har hjälpt honom framåt, tillsammans med en engagerad handledare som alltid ställt upp. Eftersom en stor del av arbetsuppgifterna handlar om utvärdering är det också viktigt att kunna formulera sig skriftligt, för att mottagaren ska kunna förstå resonemanget.

– Arbetsuppgifterna har varit utvecklande och lärorika, både på ett personligt plan och rent yrkesmässigt. Jag har lärt mig att organisera och planera min tid självständigt. Eftersom jag har haft en ganska omfattande uppgift har det varit viktigt att kunna prioritera. Det har dessutom varit roligt att få använda sig av teorierna från utbildningen och faktiskt göra något som har betydelse i praktiken, avslutar Markus.