Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sommarjobb med fokus på mänskliga resurser

Att få fria händer satte deras kunskaper på prov. Anna Laforet och Anna Larsson har arbetat i Borlänge under två månader med att bland annat visualisera olika HR-processer.

Anna Laforet och Anna Larsson är nyexaminerade från personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna. Anna Laforet har en bakgrund inom sjöfarten, men valde för tre år sedan att gå i land för att utbilda sig till personalvetare. Anna Larsson har tidigare arbetat som personlig assistent, kundstjänstmedarbetare på Mittmedia och varit arbetsledare på Max hamburgerrestauranger. Förutom det delade intresset för personalfrågor tycker båda även om att ägna sig åt idrott och friluftsliv.

En dag är sällan den andra lik

– Jag sökte till Trafikverket då jag såg myndigheten som en intressant arbetsgivare som kunde ge mig både de utmaningar jag sökte och viktig arbetslivserfarenhet, berättar Anna Laforet.

De började arbeta som studentmedarbetare förra hösten, vilket innebär att de under hösten och våren har arbetat inom verksamheten, parallellt med studierna. Detta gav möjligheten att både skriva examensarbete och få sommarjobb på Trafikverket.

– Jag rekommenderar andra studenter att inte vara rädda för att ta för sig och kontakta Trafikverket. Som sökande gynnas man kanske också av att ha ett personligt brev som sticker ut ur mängden, berättar Anna Larsson.

Anna och Anna har arbetat i Borlänge på centrala funktionen HR, inom HR strategi, i två månader. En dag har sällan varit den andra lik. Dagarna fylls av varierande arbetsuppgifter, möten, mejl och telefonsamtal. De har främst arbetat med visualisering av HR-processer samt flera arbetsuppgifter som rör mångfald, jämställdhet och svårrekryterade befattningar.

Tar med sig större insikt och erfarenhet

Den största utmaningen med sommarjobbet har varit att få fria händer med hur arbetsuppgifterna ska utföras. Det har lett till möjligheten att få tillämpa kunskaper och ta eget ansvar för hur arbetet ska genomföras.

– Det har varit roligt att få utföra kvalificerade arbetsuppgifter som är relaterade till min utbildning, fortsätter Anna Larsson. Eftersom jag precis är nyexaminerad, har arbetet varit en ypperlig chans att lära sig nya saker och skaffa sig erfarenhet. Mitt intresse för yrket har förstärkts, men jag har också fått insikt i en rad olika arbetsuppgifter som kan finnas inom HR:s ansvarsområde. Det som jag främst tror jag kommer kunna dra nytta av är den erfarenhet som arbetet gett mig.

– Jag tror absolut att det jag har utfört här på Trafikverket kommer att vara till nytta i kommande arbeten. Frågor om jämställdhet och mångfald är något jag speciellt tar med mig, både privat och för framtida arbetsmöjligheter. Trafikverket går en spännande framtid till mötes när det gäller mångfaldsfrågor, och att få vara en del av denna utveckling i ett tidigt skede har varit väldigt roligt, avslutar Anna Laforet.