Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Dennis inventerar stationsområden längs med järnvägen

Ingen dag har varit den andra lik. Dennis Rudqvist arbetar i sommar med att undersöka järnvägsstationerna i region Syd för en god järnvägsmiljö.

Dennis kommer till hösten att påbörja sitt tredje och sista år på Campus Helsingborg, Lunds tekniska högskola där han studerar till högskoleingenjör inom byggteknik med inriktning järnvägsteknik.

Vad var det som lockade med Trafikverket?

Det som främst lockade mig var det faktum att Trafikverket är den myndighet som har ansvaret för järnvägen. I och med det finns det många olika typer av yrken man kan arbeta med. Vad jag har förstått kan arbetsuppgifterna skilja sig mycket så att man får ett väldigt varierande arbete, vilket jag verkligen uppskattar.

Inom vilket verksamhetsområde sommarjobbar du?

Jag arbetar hela sommaren på verksamhetsområde Underhåll för järnväg i region syd som har 156 stationer. Tillsammans med min kollega Emma som också är sommarjobbare åker vi runt i vårt distrikt och gör inventeringar på stationsområdena längs med järnvägen. Vi kollar på allt från ogräs till dynamiska skyltar och taktila gångstråk.

Beskriv en vanlig arbetsdag!

Vi har två typer av arbetsdagar. Vi har de dagar då vi åker ut till stationerna med Trafikverkets bil och gör våra inventeringar. Den andra typen av arbetsdag spenderar vi på kontoret där vi sammanställer i Excel vad vi har sett ute på stationerna. Ibland undersöker vi vissa akuta fel som har anmälts till Trafikverket. Vi har även fått några små sidouppgifter från vår chef som vi arbetat lite med vid sidan av vår huvuduppgift. Dessa har såklart varit ett uppskattat avbrott och visar hur pass varierande uppgifterna kan vara när man är anställd på Trafikverket.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det absolut roligaste är att få åka runt och se så många platser jag inte varit på tidigare. Jag får också se mycket av järnvägen och får lite av det som kallas "linjekännedom", alltså att man lär känna järnvägens sträckningar och vad som finns längs med järnvägen. Det sistnämnda tror jag kommer hjälpa mig mycket i framtiden då jag förhoppningsvis ska få arbeta mycket mer med järnvägen när jag slutfört min utbildning.

Finns det något som har överraskat?

Det är min andra sommar på Trafikverket så just i år har jag inte blivit överraskad så mycket. Men jag kan komma ihåg från min första sommar att fick upp ögonen för den stora bredden av yrken och arbetsuppgifter på Trafikverket. Det gjorde framförallt fikarasterna och luncherna intressanta när man fick träffa andra anställda som berättade om vad de arbetade med och vad de har för erfarenheter.

Vilka egenskaper har du haft mest nytta av hittills?

Vi har haft mycket frihet i vårt arbete så jag tror att initiativtagande har varit en viktig egenskap att ha. Även ett gott samarbete och väl fungerande kommunikation med sin kollega känns mycket viktigt.

Vilken är den viktigaste lärdomen du tar med dig från ditt sommarjobb?

Att ingen dag är den andra lik. Även om man kan förbereda sig på mycket och ha många förväntningar kan man inte alltid vara säker på vad man får uppleva under en arbetsdag, framför allt när man rör sig mycket ute som vi gör.

Namn: Dennis Rudqvist
Ålder:
21
Bakgrund: Studerar till högskoleingenjör inom byggteknik med inriktning järnvägsteknik, Lunds tekniska högskola
Arbetsort: Malmö, inom Underhåll