Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

järnvägsstation

Iris hanterar trafikinformation i sommar

Iris Hultgren studerar till vardags affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn på Chalmers. I sommar jobbar hon hos oss på Trafikledning inom projekt NTL.

Vad var det som lockade med Trafikverket?

– Jag sökte sommarjobb på Trafikverket för att jag är intresserad av att jobba inom samhällsbyggnad, och Trafikverket är en väldigt stor arbetsgivare där man kan jobba med väldigt mycket och inom många olika områden.

Inom vilket verksamhetsområde sommarjobbar du?

– Jag jobbar elva veckor på Trafikledning i Göteborg, med ett projekt som heter NTL (Nationell tågledning). Det går ut på att hela Sveriges tågledningssystem ska förbättras och bli mer effektivt, bland annat genom att använda en järnvägssimulator för att få en trafikledningssimulator. Den ska hjälpa till att utbilda personal som ska jobba med att leda tågtrafiken eller utveckla järnvägsanläggningen. Längre fram kommer simulatorn kanske även kunna användas i planering av tidtabeller.

Beskriv en vanlig arbetsdag!

– En vanlig arbetsdag lägger jag in varierande typer av information som fås av olika ritningar på driftplatser (stationer) och tåglinjer. Informationen läggs sedan in i ett editeringsprogram för Järnvägssimulatorn. För varje driftplats finns ett flertal steg som behöver slutföras innan man kan påbörja nästa. Det har gått bra hittills och jag har lärt mig väldigt mycket om järnväg och hur den fungerar i allmänhet, något som jag inte hade så mycket kunskap om innan.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Mina trevliga kollegor som jag kan sitta och prata med samtidigt som man jobbar, och att jag lär mig väldigt mycket.

Vilka egenskaper har du haft mest nytta av hittills?

– Hittills skulle jag säga att jag har haft mest nytta av min problemlösningsförmåga när saker inte fungerar och jag måste gå tillbaka och försöka hitta felet

Vilken är den viktigaste lärdomen du tar med dig från ditt sommarjobb?

– Den viktigaste lärdomen hittills är nog hur det är att jobba på kontor vilket är något jag gjort innan, och det gör mig mer motiverad att klara mina kurser när jag börjar plugga igen för att kunna slippa oregelbundna och stressiga jobb i framtiden.

Namn: Iris Hultgren
Ålder:
23
Bakgrund: Studerar Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn, Chalmers
Arbetsort: Göteborg, inom Trafikledning