Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Maria utvärderar data för vägtrafik

Maria Stenberg arbetar i sommar med att analysera statistik om fordons och personers rörelser på vägnätet. Det är ett varierat arbete som hjälper verksamheten att planera vilka vägar som behöver åtgärdas och hur.

Maria blev lockad av Trafikverket som en stor och välkänd arbetsgivare. Hon tyckte också att det var en utmaning att testa på något nytt. Maria arbetar totalt nio veckor på verksamhetsområde Underhåll inom Vägtrafikdata.

Beskriv en vanlig arbetsdag!

En vanlig arbetsdag sitter jag i ett kontorsrum på huvudkontoret i Borlänge. Mina dagar varierar då jag under sommaren har haft flera olika arbetsuppgifter. Jag har bland annat beräknat, jämfört, utvärderat, sammanställt, identifierat och dokumenterat en mängd olika data. Jag har arbetat mycket med statistisk data som ÅDT (årsmedeldygnstrafik) och TF-skattningar (trafikarbetets förändrings-skattningar).

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att det har varit varierande samt att jag arbetat med mycket statistik, och fått sätta mig in i hur allt hänger samman

Finns det något som har överraskat?

Jag var jättenervös innan jag började mitt sommarjobb eftersom att detta inte var likt något jag har jobbat med innan och jag inte visste hur det skulle gå. Efter att ha fått en bra introduktion, träffat trevliga och välkomnande kollegor och satt igång med mina arbetsuppgifter visade det sig gå bra. Det har varit ett jätteroligt sommarjobb som passade mig bra. Jag är överraskad överhur mycket data det finns om våra vägar och hur mycket mätningar som faktiskt görs

Vilka egenskaper har du haft mest nytta av hittills?

Min noggrannhet, att jag kan jobba självständigt och att jag är en problemlösare.

Vilken är den viktigaste lärdomen du tar med dig från ditt sommarjobb?

Att våga utmana sig själv och testa på nya saker.

 

Namn: Maria Stenberg
Ålder: 23
Bakgrund: Påbörjar sitt sista år systemvetenskapliga programmet, Högskolan Dalarna
Arbetsort: Borlänge, inom Underhåll