Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mazens språkkunskaper vägleder kunder

Mazen Dayoub arbetade under sommaren på Förarprov i Karlstad. Han kom till Sverige för 1,5 år sen och har en eftertraktad kompetens.

Mazen fick jobbet som kundtjänsthandläggare mycket tack vare att han nu är trespråkig; svenska, engelska och arabiska.

– Det är en stor tillgång för oss berättar Anki Juhl, kontorschef på Förarprov i Karlstad. Många av våra kunder pratar bara arabiska.

Mazen flydde ensam från kriget i Syrien till Sverige och hans familj bor fortfarande kvar. I Syrien studerade Mazen till apotekare på universitetet, men tvingades avbryta studierna då kriget bröt ut. Drömmen om att bli färdigutbildad apotekare lever kvar och han är på god väg att uppfylla den.

– Jag har praktiserat på Kronans apotek och jag trivdes jättebra. Jag vill ha ett jobb där man får hjälpa människor.

Utvecklande och insiktsfull sommar

Att hjälpa människor är precis vad han gör hos Förarprov nu i sommar. Mazen jobbar i receptionen och möter dagligen kunder som bara kan arabiska.

– Jag hjälper dem till exempel med att boka prov, fotografering och körkortsförnyelser. Jag tycker om miljön på Trafikverket eftersom mina språkkunskaper utvecklas och jag lär mig mer om arbetskulturen i Sverige. De egenskaper som jag mest haft av nytta hittills, utöver mina språkkunskaper, är att jag har lätt för att lära mig nya saker samt att jag är positiv och har kunden i fokus för att kunna ge bra råd.

Mazen fortsätter berätta om att han är positivt överraskad över hur sommaren på Trafikverket har varit. Han poängterar att han har lärt sig väldigt mycket om samhället i Sverige, till och med när han har stått i receptionen eller teorisalen. Han uttrycker även att det roligaste med hans jobb är arbetskollegorna, direktkontakten med kunderna samt att han får möjligheten att använda sitt modersmål.

– Den viktigaste lärdomen som jag tar med mig från sommarjobbet är att det inte är så svårt att komma in i ett nytt samhälle. Jag tror på att allt går om man är positiv och har ambition.

Namn: Mazen Dayoub
Ålder:
24
Bakgrund: Studerat till apotekare
Arbetsort: Karlstad, Förarprov