Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nils arbetar med funktionella krav för järnväg

Nils Gjörup arbetar med funktionella krav för järnväg för att användare ska kunna uppnå sina behov. Det är ett inspirerande sommarjobb där han bidrar med sina kunskaper.

– Det som lockade med Trafikverket är att ni har en del i så många olika områden som påverkar det vardagliga livet för människor i hela Sverige. Jag ville få en inblick i hur arbetet här kunde se ut, säger Nils.

Att jobba i ett nationellt projekt

Nils studerar till vardags till civilingenjör i Industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola, och kommer att påbörja sitt sista år i höst. I sommar arbetar han i Göteborg på verksamhetsområde Planering inom avdelningen för nationell planering.

Nils arbetar i projektet Funktionella krav Järnväg, där han tar fram underlag till rapporter samt analysera och utvärdera data som ligger till grund för funktionella krav för järnväg. Funktionella krav ställs på väg och järnväg för att användarens behov ska uppnås.

– Eftersom jag är i Göteborg så börjar dagen oftast med en promenad genom regnet och blåsten på väg till kontoret. Det är inte många dagar som solen har lett mot mig på vägen hit. Väl på plats planerar jag dagen med min handledare. Hon ger mig lite tips på hur jag ska ta mig an mina uppgifter. Vissa dagar är det många möten - på plats eller över Skype, andra dagar blir det mer självständigt arbete. Då handlar det oftast om att söka fram information som behövs till projektet eller få klarhet i saker som känns otydliga. Förutom att då fråga någon som vet mer försöker jag få ut information från databaser eller Excel-blad. Självklart hinner jag även med en och annan fika med bra snack, fortsätter Nils.

Positivt överraskad av Trafikverket

Det roligaste med sommarjobbet har varit att få använda sina kunskaper. Hans medarbetare uppmuntrar honom till att ställa frågor, dela med sig av åsikter och utmana deras. Han poängterar att detta var väldigt inspirerande eftersom det gjorde att han kände sig hörd och kunde därmed bidra till något som kan påverka slutresultatet.

– Jag har haft mer frihet och möjlighet att själv planera min tid än vad jag trodde. Jag har också blivit överraskad över hur mycket resurser det finns tillgängligt för personlig utveckling och lärande. Ett exempel är Skypeseminarierna för sommarjobbare, där medarbetare från olika områden av Trafikverket delar med sig om sin arbetskarriär och de projekt som de arbetar med. Det finns också mängder av onlinebaserade internutbildningar. Sedan har min handledare bokat in flera presentationer på plats av folk som jobbar här på kontoret i Göteborg. I och med att det finns så många olika yrken och arbetsområden på Trafikverket finns också en stor mängd kunskap och alla delar gärna med sig av den, avslutar Nils.

Namn: Nils Gjörup
Ålder: 24
Bakgrund: Studerar till civilingenjör i Industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola.
Arbetsort: Göteborg, inom Planering