Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ölandsbron i solsken.

Foto: Kerstin Ericsson

Oskar digitaliserar Ölandsbron

Några veckor efter studenten vet Oskar Sunnanhagen väldigt mycket mer om broar och brokonstruktioner. Och han gillar det.

Han hittade annonsen på Facebook, skickade in en ansökan och blev kallad till intervju. Nu handlar det första riktiga sommarjobbet till stor del om att gå igenom äldre dokumentation av broar och föra över det digitalt till Batman som är Trafikverkets förvaltningssystem för broar, tunnlar och andra byggnadsverk.

Nyfiken på broar

Oskar har läst ett kombinerat natur- och samhällsvetenskapligt program på Soltorgsgymnasiet i Borlänge. Nu jobbar han på enheten för byggnadsverk och geoteknik på Underhåll som är ett av Trafikverkets fem stora verksamhetsområden.

– Jag hade inte mycket erfarenhet att komma med och egentligen visste jag inte mer om Trafikverket än att det är ett stort statligt verk som arbetar med samhällsplanering och har ansvaret för våra vägar och järnvägar. Så jag fick väl jobbet på entusiasm och nyfikenhet, säger Oskar Sunnanhagen.

Digitaliserar Ölandsbron

På hans skrivbord ligger pärmar med gulnade ritningar som han hämtat upp ur arkivet. Han har bland annat hanterat ritningar av Ölandsbron som stod klar 1972. Nu ska de gamla handlingarna digitaliseras.

– Jag klassificerar varje dokument och lägger in nyckelord så att det ska vara lätt att hitta. Då måste jag sätta mig in i varje utredning för att förstå vad det handlar om. Det är intressant att se hur broarna är utformade. Jag fascineras av att det finns en sådan stor variation vad gäller konstruktionstyper och hur viktigt det är med beräkningar för att bron ska få rätt bärighet – att den håller, helt enkelt.

Bra inblick i handläggarnas arbete

Han bevakar också enhetens e-post och tar emot dokument från Trafikverkets konsulter. Oskar registrerar dokumenten och ser till att de kommer till rätt handläggare.

– Det ger en bra inblick i hur en handläggare arbetar och hur samspelet mellan Trafikverket och konsulterna fungerar, förklarar han.

Oskar är en av tre sommarjobbare på enheten. De har bra stöd av sin handledare och behöver han veta något är det bara att fråga.

– Jag tar ofta chansen att fråga om det jag är nyfiken på. Alla här har ett driv att förklara och berätta om vad man gör. Det är väldigt kul!

Häftigt att möta folk

Roligast hittills var invigningen av den provisoriska bron över Österdalälven i Oxberg. Förra hösten upptäcktes rost i de bärande delarna och bron fick stängas.

– Nu fick Trafikverket dit en reservbro på relativt kort tid. Det var häftigt att få vara med på invigningen och berätta om hur Trafikverket planerar för en ny brolösning. Det kom mycket folk och man märker hur viktig en bro kan vara, både för de som bor på platsen och för den industri som finns där.

I höst påbörjar han en ettårig högskoleförberedande utbildning i klassisk musik på Musikkonservatoriet i Falun. Sedan är det dags att bestämma sig:

– ­Om jag väljer att bli ingenjör ligger inriktningen väg och vatten väldigt bra till!

Namn: Oskar Sunnanhagen

Ålder: 19 år.

Bakgrund: Student, som läst det kombinerade natur- och samhällsvetarprogrammet på Soltorgsgymnasiet i Borlänge.

Arbetsort: Borlänge, Trafikverket Underhåll, avdelning Teknik och miljö, enheten för Byggnadsverk och geoteknik.