Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Andreas

Andreas – projektchef för Nya höghastighetsjärnvägar i syd

Trafikverket bygger och underhåller inte bara vägar och järnvägar utan ger också medarbetarna möjlighet att leda och delta i projekt som både påverkar människors vardag och samhället i stort.

Trafikverket ansvarar för planeringen av projektet En ny generation järnväg, vilket inbegriper byggandet av en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Malmö, samt Stockholm och Göteborg. För sträckorna mellan Linköping och Borås, samt Jönköping och Malmö pågår just nu två så kallade åtgärdsvalsstudier, vilka Andreas är projektchef för. Rollen innebär att han leder arbetet med att utreda förutsättningarna för hur en höghastighetsjärnväg ska kunna byggas.

Höghastighetsjärnvägen har, liksom många andra av Trafikverkets projekt, en stor påverkan på samhällsutvecklingen.

– Höghastighetsjärnvägar skapar ett stort intresse i vår bransch. Jag ser oss som samhällsutvecklare där vi har stor möjlighet att påverka människors liv på ett positivt sätt. Genom en höghastighetsjärnväg skapar vi också förutsättningar för bostadsbyggande och att städer och samhället i stort kan utvecklas. Människor kommer också kunna ta sig fram smidigt och säkert.

Många olika aktörer

I Trafikverkets projekt deltar många olika aktörer, alltifrån konsulter till kommuner och regeringsföreträdare.

– Det är spännande att jag i mina projekt har haft möjlighet att arbeta med människor i många olika typer av roller. Det handlar både om beslutsfattare i offentlig sektor och i det privata näringslivet. Ofta är också många av projektmedarbetarna baserade på andra platser runt om i världen, vilket gör arbetet extra kul.

Andreas förklarar också att fördelarna med att jobba på Trafikverket är att det finns en hög kompetens inom projektledning samt en mängd olika specialistområden. Chansen att få lära sig något nytt är stor.

– Goda förutsättningar finns för att öka sin kompetens, vilket är viktigt. Särskilt i början av sin karriär. Det finns möjlighet till en karriärplan där den enskilde medarbetarens önskemål och verksamhetens behov står i fokus. Här finns också möjlighet att prova på andra roller för den som önskar. Vi är måna om att varje medarbetare får en bra kompetensutveckling.

Bra balans är viktig

Trafikverket uppmuntrar till en bra balans mellan jobb och fritid med flexibla arbetstider. Medarbetarnas hälsa är också ett viktigt fokusområde.

– Förutom friskvårdsbidrag och andra förmåner har vi aktiva fritidsföreningar som arrangerar olika typer av aktiviteter inom kultur, hobby, idrott och motion.

Hos oss på Trafikverket satsar vi på våra medarbetare både på och utanför jobbet.

Kort om Andreas

Titel: Chef för projektet Nya höghastighetsjärnvägar i syd.
Utbildning: Projektledarutbildning vid Högskolan i Jönköping, examen 2000.
Berätta om något projekt du är stolt över!
Jag var tidigare projektchef för ett väg- och järnvägsbygge mellan Mjölby och Motala. Vid invigningen 2013 kom minst 5 000 människor på invigningen. En bro som ingår i sträckan har dessutom blivit nominerad till ett arkitekturpris 2015.