Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anna-Karin

Anna-Karin – projektledare verksamhetsstyrning

I takt med att allt fler människor reser går trafikutvecklingen snabbt fram. Trafikverket har därmed en viktig samhällsroll och erbjuder en vardag full avspännande utmaningar.

Trafikverket arbetar mot visionen att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Tågen ska gå i tid, vägarna ska vara hela och bekväma att köra på och det ska gå lika bra att cykla på vintern som på sommaren – en utmaning som driver projektledaren Anna-Karin.

Beskriv din vardag!

– Jag sitter på verksamhetsområdet underhåll av väg och järnväg. Jag började som trainee på Trafikverket och fick då möjlighet att se hela Trafikverkets verksamhet. Det var en bra grund för den roll jag har idag där jag bland annat arbe- tar med en översyn av vår verksamhetsplanering. Eftersom Trafikverket finns i hela landet blir det många möten, och det går inte en dag utan att någon skissar fram en idé eller lyfter nya perspektiv som vi behöver ta ställning till.

Vad är roligast med ditt jobb?

– På Trafikverket får jag jobba med något som berör alla, både de som själv reser och de som vill kunna köpa färsk

mat i butik. För att jag ska kunna göra mitt jobb och bidra till detta behöver jag vara insatt i allt ifrån vad som driver våra entreprenörer till vad som händer inom transport- forskningen och EU. Oavsett om det handlar om barn, gamla, funktionshindrade, pendlare, de som reser varje dag eller enbart på semesterresor ska transportsystemet passa.

Vilka utmaningar möter du?

– Underhållsarbete är en stor utmaning, det finns inte alltid så mycket fakta och bevis på vad som är rätt att göra. För att allt ska fungera optimalt krävs omfattande analyser av när, var och hur vi ska göra en insats. Behovet ser olika ut på olika platser i landet, vissa sträckor är avgörande för att folk ska ta sig till jobbet och andra är livsviktiga för näringslivet och vår export. Det är viktigt att systemet fungerar och målet är att underhållsverksamheten ska fungera utan att det syns att vi är där.

Vad är ni riktigt bra på i er organisation?

– När det gäller trafiksäkerhet ligger Sverige långt fram.

Mycket bygger på vår nollvision om att ingen ska dö eller skadas i trafiken. Nu har bland annat New York kopierat vår vision, det är roligt att se att vårt koncept har visat sig fungera. Vi satsar också allt mer på samverkan med andra, forskning och utveckling är ett exempel på detta där också EU-samarbeten blir allt viktigare. Ett annat exempel är att Trafikverket och andra aktörer tillsammans tar ett helhets- grepp på punktlighetsproblematiken på järnväg.

Vad gör er till en spännande arbetsgivare?

– Det händer mycket inom trafikutvecklingen, vi reser allt mer och biltillverkare börjar utveckla självkörande bilar. De anläggningar vi hanterar innehåller allt från digital teknik till komponenter som är 100 år gamla. Vi arbetar hela tiden med att utveckla nya arbetssätt för att optimera underhållet. Just nu planerar vi för höghastighetståg, vilket innebär för- ändrade möjligheter för många resenärer. Transporter är och kommer fortsätta vara viktiga i samhället.

Kort om Anna-Karin

Titel: Projektledare verksamhets­styrning /underhåll.
Utbildning: Industriell ekonomi med internationell inriktning, Linköpings universitet, examen 2013.
Vad skulle du ta med till en öde ö? En riktigt bra bok! Helst någon skönlitterär bok med kvinnlig huvudroll.