Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Erica

Erica – trafikledare

Noggrann? Problemlösare? Superb simultanförmåga? En trafikledare har dagligen ansvar för många resenärer och lokförares säkerhet och tidsschema.

– Det är ett betydelsefullt jobb och jag blir stolt över det viktiga samhällsansvaret vi har, säger Erica.

Tidigare arbetade Erica som receptionist inom hotellbranschen. En dag bestämde hon sig för att börja plugga till något nytt, och när hon bläddrade igenom tidningen såg hon att Trafikverket sökte trafikledare.

– Min morfar var trafikledare så jag har alltid haft ganska bra koll på vad en sådan gör. Jag bestämde mig för att ge det en chans och söka, säger hon.

Sagt och gjort, hon blev antagen till den nio till tolv månader långa utbildningen, som utöver en mix av både praktik och teori även var avlönad.

– Det var perfekt. Jag slapp ta studielån och det innebar inga uppoffringar för familjens ekonomi. Och jag hade hela tiden en personlig instruktör som handledde mig under upplärningstiden. Nu har jag arbetat som trafikledare i 9 år och man utvecklas hela tiden och lär sig nya saker.

Övervakar och trafikleder

För den som inte känner till vad en trafikledare gör kan man enkelt säga att den övervakar Trafikverkets alla järnvägar, och trafikleder de tåg som färdas på dem. Det innebär med andra ord både fjärrtåg, godståg och pendeltåg. Och det gäller att ha koll på alla problem som kan uppstå, om det så handlar om spårspringare (personer som olovligen beträder spåren), vagnfel, spårfel, signalfel eller dylikt.

– Den ena dagen är därför aldrig den andra lik, för det är en oerhört stor skillnad på banorna i Stockholmstrakten. Och vi alternerar mellan banorna i vårt team.

Erica sitter tillsammans med sina kollegor på trafikledningscentralen nära Stockholms Centralstation, men Trafikverket har centraler på ytterligare sju platser runt om i landet. Och förutom trafikledare samlas där även bland annat informatörer bland de stora blinkande skärmarna.

– Vi har ett nära samarbete med informatören som är den som uppdaterar plattformsskyltarna och sköter utropen i högtalarna vid förseningar eller andra upplysningar.

Hjälper varandra

Sammanhållningen i teamet är god, menar Erica. Om någons bana är extra strulig en dag hoppar de som har de lite lugnare in och hjälper till.

– Det är nog inte många resenärer som tänker på att vi sitter här, bakom våra skärmar, och hjälper dem komma hem lugnt och tryggt och i tid, säger Erica.

På frågan om hon har en favoritbana, skrattar hon bara och säger:
– Nej, det har jag faktiskt inte. Alla har sin speciella charm!


Kort om Erica

Titel: Trafikledare, Stockholm.
Tre personer – fiktiva eller levande – som jag skulle åka på tågluff med: Den var lätt, min familj! Det vore kul att tågluffa i Europa om några år när barnen blivit lite äldre.