Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Erika

Erika – strateg, inköpsutveckling

Trafikverket utför arbete som gör skillnad. Strategen Erika känner att hon hamnat rätt.

Efter flera år i universitetsvärlden och arbetslivet valde Erika Trafikverket. Där får hon ge utlopp för sitt samhällsutvecklingsintresse i arbetsrollen som strateg. Som myndighet har Trafikverket det långsiktiga planeringsansvaret för Sveriges hela transportsystem. Vägar, järnvägar, luftfart och sjöfart – allt ska skötas och förnyas på bästa sätt.

Erikas yrkesroll är på nationell nivå, och innebär främjande av utveckling och innovation både i Trafikverkets upphandlingar och inom forskning. Engagemang är en förutsättning och hörs tydligt när hon berättar:

– Många tror att arbetet på en statlig myndighet är tråkigt, men det stämmer verkligen inte. Jag får jobba med att göra mest nytta för våra skattemedel. Ett av våra uppdrag från regeringen är att öka nytänkande, och upphandling används som ett verktyg för det. Trafikverket påverkar verkligen samhällsutvecklingen och framtiden för Sverige. Det är spännande och stimulerande att få bidra till det.

Vägen mot drömjobbet gick för Erika via Trafikverkets traineeprogram. Innan dess hade hon forskat och hunnit arbeta åtta år som redovisningsekonom – en erfarenhetsbredd hon drar nytta av i sin nuvarande tjänst. Varje år upphandlar Trafikverket för 40 miljarder kronor, vilket utgör en tredjedel av pengarna i den svenska anläggningsbranschen.

– Jag jobbar i dag med det jag forskade om och får bidra med min kunskap för att göra goda affärer för Sveriges bästa. Ekonomi finns med i allt jag gör, med budget och årsredovisning. Och traineeperioden är otroligt bra att ha i bagaget eftersom jag fick en gedigen kunskap om organisationen.

Internationella samarbeten var ett av inslagen i traineeprogrammet. Resor för att se hur infrastrukturen fungerar i andra länder är vanliga på Trafikverket. För tillfället är Holland landet Erika kommunicerar mest med eftersom de har utmaningar liknande Sveriges. Dock väljer hon att använda Skype när hon kan.

– I min tjänst ingår mycket resande, men jag begränsar det eftersom jag är småbarnsförälder. Trafikverket ger valmöjligheter för balans mellan fritid och arbete. Vi har också stor intern rörlighet och 150 olika yrken. Det är exempel på varför jag trivs och känner att jag kan utvecklas här.

Kort om Erika

Titel: Strateg på Trafikverket, avdelning inköpsutveckling.
Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi och teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet, examen 2006 samt 2013.
Vad gör du helst på fritiden? Åker slalom i fjällen med mina barn. I övrigt tycker jag om att läsa böcker för att koppla av – helst skönlitteratur.