Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Robin jobbar som chef för Verksamhetsutveckling

Robin Backebjörk har nu sitt drömjobb, i gränslandet mellan ekonomi och teknik, på Trafikverket.

Att Robin Backebjörk fick jobb på Trafikverket var lite av en slump – han hade nämligen inte en tanke på att söka sig till Trafikverket. Innan han en dag fick ett oväntat mail från sitt framtida jag.

Hur gick det till när du fick jobb på Trafikverket?

– Trafikverket sökte nyexaminerade personer som fick chansen att bli juniora rådgivare till högsta ledningen. En rekryteringsbyrå hittade min profil på LinkedIn och i ett mejl hade de redigerat min profil så som den skulle kunna se ut i framtiden. Där stod det att jag var chef på Trafikverket, vilket väckte mitt intresse. Jag ringde upp byrån för att höra mer, och det visade sig att man var i färd med att rekrytera kandidatder. När jag fick träffa Trafikverkets högsta chefer märkte jag att de verkligen satsar på yngre medarbetare, det fick mig att bli riktigt intresserad.

Hur har din resa sett ut sedan dess?

– Under mitt första år fick jag gå sida vid sida med en av ledningsgruppens verksamhetschefer, på så sätt fick jag verkligen lära känna Trafikverket från insidan. Därefter hamnade jag direkt i en omorganisation som ledde till att alla chefer fick söka nya tjänster, då tog jag chansen och sökte en chefstjänst. Sedan dess har det gått fort, i dag arbetar jag som verksamhetsstyrningschef på avdelningen Järnvägssystem.

Vad innebär den rollen?

– Jag har ansvar för att arbeta med strategier, mål och arbetssätt för att förvalta järnvägssystemet utifrån olika tekniska och samhällsekonomiska perspektiv. Min enhet har även ansvar för avdelningens verksamhetsplan och budget. Redan som 26-åring arbetar jag som chef med 18 anställda. Det tyder på att Trafikverket vågar satsa på unga, det känns väldigt inspirerande.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få jobba i gränssnittet mellan ekonomi och teknik, där tung ingenjörskonst möter ekonomisk styrning. Infrastruktur och förvaltning innebär utmanande och utvecklande arbetsuppgifter eftersom det är ett område som berör många.

Kort om Robin Backebjörk

Titel: Chef Järnvägssystem Verksamhetsstyrning.

Utbildning: Civilingenjör i Väg-och Vattenbyggnad med Technology Management, Lunds Tekniska Högskola 2013.

Vilket råd kan du ge till unga på väg ut i arbetslivet? Se LinkedIn som ett verktyg för att marknadsföra dig själv. Försök tänka ut vilka av dina erfarenheter som verkligen kan tilltala de arbetsgivare du är intresserad av, och lägg tid på att skapa en bra profil.