Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Viktor

Viktor – chef på Trafikverksskolan

Tågen ska gå i tid, vägarna ska vara hela och bekväma att köra på och det ska gå lika bra att cykla på vintern som på sommaren. Trafikverket har en viktig samhällsroll och grundläggande för att lyckas långsiktigt är ständig kompetensutveckling.

"Det som utmärker långsiktigt ledarskap är värderingarna"

Trafikverket arbetar mot visionen att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Sverige ska bli mer tillgängligt och det är Trafikverket som är ansvariga för den nationella planen för hur transportsystemet ska utvecklas 2014–2025. Planen omfattar investeringar på drygt 500 miljarder kronor till drift, underhåll och investeringar.

Trafikverket har cirka 6500 medarbetare över hela landet. En av dem är Viktor som är chef över det som idag heter Järnvägsskolan, som kan beskrivas som Trafikverkets utbildningsleverantör. Han var tidigare managementkonsult men blev lockad till en tjänst som inte gick att säga nej till.

– Jag kom in på Trafikverket som junior rådgivare till dåvarande generaldirektör Gunnar Malm. Arbetet handlade om allt från att jobba med Trafikverkets regeringsuppdrag till att ta fram material och underlag för presentationer och diskussioner. Det var en väldigt intressant och lärorik tid som gav en tydlig inblick i hur en myndighet styrs.

Idag är Viktor ansvarig för Järnvägsskolan, efter en mellanlandning i Trafikverkets internationella verksamhet i Bryssel. Järnvägsskolan är alltså Trafikverkets affärsområde för intern och extern utbildning och kompetensutveckling. Huvudkontoret finns i Ängelholm, men Viktor "pendlar dit i Sverige som han behövs", som han själv uttrycker det.

– Vi arrangerar olika typer av utbildningar och kommer snart att bredda oss och byta namn till Trafikverksskolan. Utbildningar arrangeras i allt från spårsvetsning och ledarskap till en treårig ingenjörsutbildning tillsammans med LTH, berättar Viktor.

Den nya verksamheten omfattar drygt 60 medarbetare och kommer att omsätta upp emot 100 MSEK årligen. Inget litet ansvar således, som kom tidigt i karriären för Viktor som enligt passet bara räknar in drygt 30 år.

– I min omgivning är det få som har en liknande tjänst i min ålder. Det är väldigt spännande och roligt att Trafikverket erbjuder den möjligheten. Min erfarenhet är att det går lika bra att göra karriär inom offentliga sektorn som i den privata, kanske till och med bättre, menar Viktor som lite skönt osvenskt sticker ut hakan och konstaterar att han gärna skulle bli generaldirektör för Trafikverket i framtiden.

Viktors eget ledarskap beskriver han som öppet och transparent, samt att det är värderingsstyrt precis som på Trafikverket som helhet.

– Rätt värderingar innebär att de små dagliga besluten i organisationen tas åt rätt håll. Jag tror att det som verkligen utmärker långsiktigt hållbart ledarskap är värderingarna.

Inom Trafikverket erbjuds många utbildningar och stödstruktur för att stötta sina chefer.

– Det finns en påtaglig stöttning från HR och överlag en hjälpande kultur i organisationen. Det är absolut inga problem att ta kontakt med vem som helst för att få råd och stöttning.

Det som primärt skiljer mellan privata och offentliga arbetsgivare är enligt Viktor fokus.

– I privata bolag är det finansiella resultatet i fokus, medan det i en myndighet är fokus på att arbeta för en större sak. Vi arbetar för att få ett samhälle att utvecklas. Jag tänkte inte på när jag började, men gör det nu, konstaterar Viktor och fortsätter:

– Det finns ett stort kunnande och en stolthet inom Trafikverket som jag inte har upplevt tidigare. Vi vill leverera en bättre infrastruktur och är medvetna om att vi är en viktig samhällsfunktion. Drivet i organisationen utgår från en stolthet över att försöka lyckas med vårt uppdrag.

Kort om Viktor

Ålder: 30 år
Yrke: Chef Trafikverksskolan
Utbildning: Industriell ekonomi, Chalmers
Intressen: Mat, resor och IFK Göteborg

Om Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

👥 Antal medarbetare: Cirka 6 500.

 Läs mer: www.trafikverket.se/jobboframtid