Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Waleed. Foto: Kerstin Ericsson

Waleed – trainee

I augusti 2013 kom Waleed som stipendiat för att gå ett tvåårigt mastersprogram på Chalmers. Nu är han trainee på Trafikverket i Jönköping. Han är själv förvånad att resan gått så snabbt. Från Pakistan till Jönköping – och in i ett helt nytt språk.

Vi tar en kopp kaffe i Trafikverkets nybyggda lokaler i Jönköping. Waleed har sin hemvist en trappa upp på verksamhetsområdet Investering där han jobbar som trainee sedan september. Han har precis kommit in till kontoret efter ett byggmöte.

Fick trainee-broschyr i Chalmers entré

På Chalmers läste han konstruktionsteknik och byggnadsteknologi. En dag i januari 2015 stod Trafikverket i entrén och delade ut information om traineeprogrammet.

– Jag tog en folder, trots min knaggliga svenska, berättar Waleed.

Det var första gången han såg att det fanns traineetjänster i Sverige. Han googlade för att få veta mer. Bland annat tittade han på Trafikverkets filmer på hemsidan och på Youtube. Han hade då varit i Sverige i drygt ett år och läst svenska en gång i veckan på Folkuniversitetet. Men det var när han träffade sin dåvarande svenska flickvän på Chalmers som han började fundera på att söka jobb som civilingenjör i Sverige.

– Jag hade inget CV på svenska så det var det första jag började med. Min flickvän hjälpte mig lite, men samtidigt ville jag ju inte att det skulle se ut som om jag kunde mer än jag kunde.

Waleed skickade in sin ansökan och fick så småningom göra en personlighetstest online, precis som de andra 2 300 sökande. Han var en av 180 som gick vidare och blev kallad till intervju.

– Jag hade inte förväntat mig att komma så långt, så jag blev jätteglad. Nu satte jag igång att förbereda mig genom att prata mer svenska, läsa mycket och titta på tv.

Intervjudag i Stockholm

Waleed blev en av 45 som gick vidare till nästa omgång i Stockholm. Inför det här tillfället hade alla fått välja ett av fem ämnen att göra en presentation på. Waleed valde En händelse som förändrade mitt liv.

– Det var att jag flyttade hemifrån för att börja läsa i huvudstaden Islamabad. Det lärde jag mig mycket på. Jag läste Väg och vatten i fyra år och var precis färdig civilingenjör när jag kom till Sverige.

Dagen i Stockholm började med ett logiktest och därefter en föreläsning om presentationsteknik. Därefter fick alla göra sina presentationer inför en publik. Sedan följde en intervju.

– Testet var på ganska avancerad svenska och blev lite svårt för mig att uppfatta, så jag kände mig både besviken och missnöjd efteråt. Presentationen gick bra, men jag var väldigt nervös trots att jag övat mycket framför badrumsspegeln. Inte för att prata inför folk, utan för att uttrycka mig så att det jag ville förmedla kom fram. Intervjun gjorde jag som sista person. Då var jag väldigt, väldigt trött och gav bara korta svar. Jag hade ingen energi kvar.

Fick besked på resa i Polen

Waleed var ändå glad att han kommit så här långt men trodde inte längre att han hade någon chans utan började se sig om efter andra tjänster.

– Under en resa i Polen fick jag telefon från Jan Magnusson på Trafikverket i Jönköping. Han frågade om jag ville börja jobba där. Jag tror jag svarade lite konstigt, trodde knappt det var sant, men i september förra året började jag på Trafikverket.

Spännande vår på gång

Waleed tycker det är spännande att vara på Investering och lära sig mer om hela kedjan från markförhandlingar till bygge och underhåll. Han vill också veta mer om hur Trafikverket arbetar med investering på nationell nivå, till exempel med Nationella planen och hur man jobbar tillsammans med andra aktörer.

– Jag har verkligen hamnat på rätt plats. Alla mina förväntningar har uppfyllts och till våren ska jag vara på Inköp och logistik. Jag kommer också att ha en sex veckor lång utländsk praktik som trainee och just nu håller jag på att bestämma mig för vilket land och vilka projekt som låter intressant att jobba med, säger Waleed.