Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Användbarhetsdesigner

De som använder it-system och webbplatser kopplade till Trafikverket behöver kunna arbeta så enkelt och effektivt som möjligt. Om du är användbarhetsdesigner blir du här en viktig medarbetare på Trafikverket.

Som användbarhetsdesigner ser du till att datasystem och webbplatser blir lätta att använda och anpassade till de tänkta användarnas krav. Du fungerar som en länk mellan användare och systemutvecklare, och i dina arbetsuppgifter ingår bland annat att besöka användare och sätta dig in i deras krav. Därefter analyserar du resultatet och omvandlar det till designförslag och prototyper, vilket delvis görs tillsammans med det projektteam du ingår i. De nya förslagen tar du sedan tillbaka till användarna som får testa hur de nya designidéerna går att arbeta med. Användarna kan vara både medarbetare på Trafikverket, andra företag som arbetar med Trafikverket eller allmänheten som använder it-lösningar som Trafikverket tillhandahåller för olika ändamål.

För att lyckas som användbarhetsdesigner krävs stor kreativitet, logiskt tänkande och analytisk förmåga. Du ska på ett bra sätt kunna förmedla information och kunna arbeta i projektgrupper. Det är också bra om du har en känsla för, och kunskap om formgivning och grafisk design.

Rekommenderad bakgrund: Högskola med inriktning IT 180hp (120hp) till exempel systemvetare, dataingenjör eller motsvarande kunskap.

Erfarenhet: Minst 3 års erfarenhet av systemutvecklingsarbete.