Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arkitekt

Lena arbetar som arkitekt med största uppgift att se till så att utformnings- och arkitekturfrågor är en del i alla utredningar, men främst för järnvägsstationer. Lenas jobb är viktigt för att infrastrukturen ska fungera väl för kollektivtrafiken.

Expert på utformning av järnvägsstationer

Lena ingår i flera projekt, antingen som projektledare eller som projektmedarbetare. I det dagliga arbetet utvecklar hon olika lösningar för till exempel stationsutformning. Som expertarkitekt får hon många frågor både internt och externt om vilka regelverk som styr eller på vilket sätt utformningen ska ske. Hon sitter också med i ett antal stationsombyggnadsprojekt med möten där man förmedlar hur en station bör byggas eller rustas upp.
– Jag är även vägledare för gestaltningsprogram och jag tar fram handböcker för stationer, berättar Lena.

Inläst på teknik eller arkitektur

För att kunna jobba som arkitekt rekommenderar Lena en teknisk eller arkitektonisk högskoleutbildning med utformningsinriktning på bygg (SAR). Det är också en bra erfarenhet att ha jobbat ett antal år som konsulterande arkitekt och utformningskompetens är värdefullt.
– Personliga egenskaper som är bra för jobbet är att kunna arbeta i grupp. Att arbeta med arkitektur innebär att man måste sammanväga många områden, särskilt i järnvägens teknikintensiva verksamhet, och då måste diverse olika representanter samarbeta med varandra. 

Kombinationen är rolig

Det bästa med jobbet tycker Lena är kombinationen av att med utformning, funktion, och teknik, det vill säga arkitektur, hitta lösningar och principer för att skapa järnvägsstationer som är välfungerande  för såväl resenärer som för järnvägsföretag.