Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Driftledare

Sofia Olsson arbetar som driftledare på Trafikverket i Malmö. Det innebär bland annat att hon arbetar för att trafiken i landet ska fungera så bra som möjligt genom att ha koll på väg- och järnvägens status via kontakt med projektledare och entreprenörer.

Sofia började med att arbeta som informatör för att sedan gå vidare till att vara drifttekniker och nu som driftledare för väg – och järnväg sedan 2013. Driftledare på Trafikverket har många olika arbetsuppgifter. De arbetar operativt, förebyggande och analyserande. För att underlätta arbetet används många olika datorprogram samt olika kontakter både inom och utanför organisationen för att lösa problem eller samla information.

Ett arbete med många aspekter

– Vi driftledare ska stötta driftteknikerna i deras dagliga arbete där man har en övergripande koll på banornas status genom kontakt med projektledare och entreprenörer. Om det inträffar fel som påverkar trafiken, säkerställer vi att felavhjälpningen flyter så smidigt som möjligt, berättar Sofia.

– Vi har också koll på vädret. På höst och vinter är detta särskilt viktigt då vi kan tänka proaktivt. Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad om kommande banarbeten och informera kollegorna om dessa.

Under till exempel en vanlig torsdag har Sofia och hennes kollegor hela tiden koll på vad som händer på järnväg och väg. De är ständigt beredda att gå in och arbeta operativt och tar även hand om alla frågor och uppgifter som kommer in via mail. Dagen börjar med ett uppstartsmöte som sker vid skiftbyten där de informerar operativ personal om hur nuläget ser ut på väg och järnväg. Driftledaren är sedan med på de dagliga produktionsmötena på förmiddagen och informerar om nuläget och får information från andra delar i organisationen.

På torsdagar deltar driftledarna i verksamhetsmöte med sektionscheferna där de redogör för den kommande veckans arbete. På så vis kan sektionscheferna sätta in rätt antal personer i bemanningen för att trafiken ska fungera så bra som möjligt. På eftermiddagen sker det möten med verksamhetsområde Planering för att tillsammans titta på kommande arbeten samt ställa frågor och diskutera.

– Vi jobbar kontinuerligt med att slipa på hur vi alla tillsammans ska jobba smidigare, fortsätter Sofia. Det är ett ständigt pågående arbete som både är intressant och utvecklande. Jag har, som jag nämnde, arbetat som både informatör och drifttekniker. Detta har jag stor nytta av i arbetet som driftledare.

– Som före detta informatör förstår jag konsekvenserna av de fel som uppstår och i driftteknikerrollen fick jag teknisk kunskap. Vi som arbetar som driftledare här i Malmö har olika bakgrund inom verket, så vi kompletterar varandra.

Stora möjligheter till personlig utveckling

Sofia berättar att hon trivs på sitt arbete där hon har roligt och känner engagemang. Dessutom är kollegorna och friheten under ansvar ett plus. Hon upplever att Trafikverket tar hand om sina anställda. Arbetsmiljö, rehabilitering, medarbetarsamtal är sådant som hanteras på ett bra sätt. Om det skulle förekomma mobbing eller osämja så tas det hand om direkt. Att Trafikverket "sätter säkerheten först" uppfattas inte bara som tomma ord, vilket är positivt.

– Jag ser stora möjligheter till personlig utveckling. Trafikverket är enormt stort och det finns otroligt många olika arbetsuppgifter. Det finns också tillfälle till kompetensutveckling genom många internutbildningar. Då jag själv bytt arbetsuppgifter två gånger och blivit stöttad i detta så ser jag inga som helst hinder att röra sig inom organisationen, avslutar Sofia.