Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kapacitetsanalytiker

Kristina Eriksson har läst till civilingenjör i Industriell ekonomi med logistikinriktning och arbetar idag som kapacitetsanalytiker på Trafikverket. Hon sysslar med både matematiska beräkningar och infrastrukturs- och trafikutformningar.

Kristina bor i Boden med sin familj och arbetar på regionkontoret i Luleå. Hon började arbeta på Banverket 2006 och fortsatte sedan på Trafikverket när Vägverket och Banverket fördes samman till en myndighet.

Planering, analyser och uppföljning av järnvägskapacitet

Som kapacitetsanalytiker på Trafikverket arbetar man nationellt med alla olika typer av uppdrag och frågeställningar som rör kapaciteten på järnvägen. Det innefattar bland annat tidtabellsanalyser, kapacitetsberäkningar, förplanering till kommande tågplaner samt undersökning av effekter vid banarbeten.

– Det är varierande arbetsuppgifter som rör allt från rena matematiska beräkningar av utförd trafik och analyser av konflikter och flaskhalsar i aktuell tågplan, till infrastrukturs- och trafikutformningar för framtida trafikupplägg, förklarar Kristina. Hon fortsätter: 

– Beroende på uppdrag så kan dagen bestå av att arbeta i något av våra tidtabellsplanerings- och simuleringsverktyg för att kunna se konsekvenser och föreslå åtgärder för hur tågtrafiken kan framföras vid exempelvis förändring av infrastruktur, ökad trafikering eller banarbeten.

En del i viktiga samhällsfrågor

Det ingår mycket självständigt arbete med komplexa arbetsuppgifter där det alltid finns nya saker att lära sig. Det är därför viktigt att kunna vara analytisk, självgående och bra på att samarbeta med andra. Det är också fördelaktigt att kunna sammanställa och presentera resultat på ett enkelt och tydligt sätt så att andra förstår.

– Vid ökad erfarenhet kan också graden av självständigt arbete öka. Det roligaste med att arbeta som kapacitetsanalytiker är variationen av arbetsuppgifter med allt från frågeställningar som kräver snabba svar till långsiktiga uppdrag. Men också att både få medverka i större projekt till att ansvara för egna rapporter, berättar Kristina.

– Trafikverket arbetar med aktuella och viktiga samhällsfrågor och det är roligt att vara en del i detta. Det finns goda möjligheter till personlig utveckling då det är ett stort verksamhetsområde med bredd på arbetsuppgifterna.