Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Personer i dagsljus på en perrong, ett persontåg närmar sig, snöfall

Kvalitetsutredare

Bakom begreppen ”signalfel” eller ”spårfel” finns flera olika orsaker till att tågen blir sena eller får ställas in. Som kvalitetsutredare jobbar du med att se till att orsakerna alltid stämmer med vad som gjorde att tågen inte kom fram i rätt tid.

Trafikverket ansvarar för att koda orsaken till varje försenad minut och varje inställning för alla tåg som går. Ibland anser järnvägsföretagen att kodningen inte är korrekt utan skickar in en förfrågan om att ändra den. Att hantera dessa förfrågningar, genom utredning och granskning och i slutändan ett eget bedömt beslut om vilken orsakskodning förseningen ska landa i, är dina huvuduppgifter som kvalitetsutredare.

För att undvika felkodningar är även en stor del av arbetet att genom din egen expertkunskap på området, föreslå kvalitetsförbättringar till den operativa verksamheten inom Trafikverket och utbilda dem om hur kodning fungerar.

I det långa perspektivet bidrar arbetet med kvalitetsutredning till Trafikverkets förmåga att leverera en bra trafik och trafikinformation till resenärer, trafikanter och näringsliv.

Rekommenderad bakgrund: Gymnasiekompetens. Intern kompletterande utbildning 1 år.
Övrig erfarenhet: 1–2 års erfarenhet inom trafik-/driftledning av väg och/eller järnväg.