Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Miljösamordnare

Torbjörn Nilsson är miljösamordnare inom verksamhetsområdet Underhåll i Luleå. Han stöttar den dagliga driftverksamheten inom miljöunderhåll.

Till arbetsuppgifterna hör att:

• skriva anläggningsspecifika miljökrav i investeringsprojekt
• göra miljöronder
• upphandla byggentreprenörer
• överta och följa upp färdigbyggda anläggningar.

Alla sorters miljöfrågor

- Vi arbetar med alla sorters miljöfrågor, från kemikalier till vatten. Därför har vi mycket kontakt med länsstyrelser och kommuner som hjälper till med tillståndsärenden, säger Torbjörn.
Till sin hjälp har han miljöspecialister som har mer miljöinriktade kunskaper. Miljösamordnaren är den som ska hålla ihop arbetet.
Området är väldigt brett, vilket Torbjörn tycker är både spännande och roligt. Det blir mestadels skrivbordsarbete, men han strävar efter att vara ute i verksamheten så mycket som möjligt.
- Jag är också ute mycket i samband med miljöronder och naturåtgärder, liksom när vi  tar över investeringsprojekt , säger Torbjörn.

Måste ha ett helhetsperspektiv

För att arbeta som miljösamordnare krävs högskole- eller universitetsutbildning inom miljöområdet samt några års erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor. Torbjörn tillägger att det är en fördel att ha arbetat i kommun eller länsstyrelse. Det är också bra att ha erfarenhet av samhällsbyggnadsfrågor.
- Man ska vara framåt och intresserad av att lära sig nya sake, och man ska ha lätt för att samarbeta med människor. Även om man har jättebra miljökompetens ska man lära sig hur alltihop fungerar – från planering till genomförande och förvaltning, avslutar Torbjörn.