Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Projektledare

Trafikverket är en omfattande verksamhet som har projekt inom många olika områden, allt från projekt inom järnväg till it-lösningar. Alla dessa projekt måste planeras och ledas och det är då du som projektledare blir en nyckelperson inom verksamheten.

Du som projektledare ansvarar för att driva, leda och samordna arbetet i Trafikverkets olika projekt. Vilka projekt det gäller beror på vart i organisationen du arbetar, vilka projekt som är aktuella samt din egen bakgrund. Du kan arbeta som projektledare inom järnväg- och vägområdet där projekten berör aktuella eller framtida väg- och järnvägsnät eller också underhåll av dessa. Du kan också arbete som projektledare inom till exempel it där projekten bland annat kan beröra Trafikverkets it-system. I rollen som projektledare arbetar du också med att planera och genomföra, samt följa upp projekt och projektorganisation mot de mål som ställts samt leveranskvalitéer.

För att lyckas som projektledare gäller det att du har god samarbetsförmåga, är lösningsorienterad och innovativ samt förmågan att kunna fatta beslut.

Beroende på vilka projekt du arbetar med och var i verksamheten dessa utförs varierar kompetensbilden. Arbetar du exempelvis med projektledning inom järnväg- och väg rekommenderas en högskoleutbildning med teknisk inriktning. Om du istället arbetar som projektledare inom it rekommenderas en högskoleutbildning med it-inriktning.

Erfarenheten som behövs av dig som projektledare varierar också beroende på var i verksamheten du arbetar samt vilka projekt du ska leda.

Rekommenderad bakgrund: högskoleutbildning 180hp (120hp) inom relevant kunskapsområde, alternativt motsvarande kunskap.

Erfarenhet: 3-4 års yrkeserfarenhet inom relevant yrkesområde.