Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Statistiker

Trafikverket samlar in och analyserar en stor del data och statistik för att kunna analysera trafik- och transportmarknaden, så att verksamheten kan hålla sig uppdaterade om den rådande marknaden. Det är detta du som statistiker arbetar med.

Som statistiker på Trafikverket arbetar du med trafik- och transportstatistik, och denna statistik kan till exempel beröra passagerar- och godstransporter inom järnvägsområdet. Du är också med som expertkonsult i olika projekt för att till exempel mäta produktivitetsutveckling, men även tolka och analysera den insamlande statistikens innebörd. Den statistik du samlar in och arbetar med beskriver också transportmarknadens utveckling och tillstånd så att Trafikverket sedan kan arbeta utifrån de tillstånd som råder.

För att lyckas som statistiker gäller det att du innehar en stor analytiskt förmåga. Då du också arbetar med att förmedla den statistik du samlar in så gäller det att du kan kommunicera samt samarbeta.

Rekommenderad bakgrund: Högskoleutbildning 240hp med inriktning mot statistik eller annan relevant utbildning.

Erfarenhet: Erfarenhet från verksamhetsområden med liknande planeringsprocesser samt en yrkeserfarenhet på 3-4 år.