Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikinspektör (Förarprövare)

Trafikverket Förarprov ansvarar för att genomföra prov inom körkorts- och yrkestrafikområdet. Vår verksamhet ska bidra till trafiksäkra, riskmedvetna och miljömedvetna förare i vägtransportsystemet.

Som trafikinspektör (förarprövare) är din uppgift att avgöra om körkortstagaren har de kunskaper och färdigheter som krävs för ett godkänt körprov. Körkortstagaren ska på ett trafiksäkert och miljömedvetet sätt kunna följa trafikregler, manövrera fordonet och göra en säkerhetskontroll av fordonet.

I rollen som trafikinspektör möter du dagligen människor i blandade åldrar, med olika bakgrund och nationalitet. En del är osäkra, nervösa och kanske inte förstår språket så bra. För att kunna möta detta måste du vara utåtriktad, nyfiken på det mänskliga mötet och ha en personlig mognad med en lugn och trygg framtoning. Du ska ha ett gott omdöme, vara kommunikativ och kunna ge muntlig information på ett respektfullt och tydligt sätt. Arbetet innebär myndighetsutövning och du meddelar beslutet muntligt direkt till den som genomfört provet. Du ska därför ha god simultankapacitet, kunna analysera och prioritera information och vara bekväm i att fatta självständiga beslut under tidspress.

Du arbetar enligt schema på olika provorter och arbetet innebär till viss del resor utanför ordinarie arbetstid.

Anställningen börjar med en ettårig aspirantutbildning där teori- och praktikveckor varvas. Teoriveckorna genomförs som internatutbildning i Uppsala. Praktikveckorna genomförs på något av förarprovskontoren där man handleds av en erfaren trafikinspektör. Under utbildningen studerar du olika ämnen. Om alla praktiska och teoretiska prov blir godkända under utbildningen övergår aspirantanställningen till en tillsvidareanställning. Efter att du har arbetat en tid i yrket kan det finnas möjlighet till vidareutbildning på fler behörigheter.

Om du är intresserad av att söka till aspirantutbildningen kan du hålla utkik på sidan Medarbetare till Förarprov. På sidan Lediga jobb kan du prenumerera på nya tjänster som läggs ut inom ett visst yrkesområde eller ort.
Medarbetare till Förarprov
Lediga jobb

Utbildningen sker i regel en gång om året med start i september. Rekryteringen inleds i början av året.

Grundkrav är att du ska ha gymnasieexamen, ha fyllt 23 år och ska ha körkort med behörighet B och ha haft denna behörighet under sammanlagt minst tre år (enligt Transportstyrelsens föreskrift om förordnande att förrätta prov). Du ska ha mycket god trafik- och körvana inom vägtrafik. En förutsättning för aspirantutbildningen är att du gjort ett godkänt praktiskt körtest. Testet genomförs i samband med rekryteringen om du går vidare i urvalsprocessen. Att ha fler körkortsbehörigheter än B-behörighet är meriterande. Du bör ha goda kunskaper i engelska för att kunna möta våra kunder och det är meriterande med andra språk.