Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafiksäkerhetshandläggare

Trafikverket har många olika ansvarsområden, där är säkerheten alltid viktigt. Exempelvis strävar Trafikverket ständigt efter att skapa en så säker miljö så möjligt på och vid landets järnvägar. Det är detta du som trafiksäkerhetshandläggare arbetar med.

Som trafiksäkerhetshandläggare arbetar du med utvecklingen och förvaltningen av Trafikverkets system och regelverk som berör trafiksäkerhet. Samtidigt arbetar du även med att skapa föreskrifter och dokument som är kopplade till säkerhetsfrågor. Det kan till exempel vara säkerhetsfrågor som berör järnvägen. Då arbetar du med både tekniska säkerhetssystem men också manuella rutiner, samt arbete mot att det ska vara så säkert så möjligt vid de järnvägar som Trafikverket ansvarar för. Genom detta arbete bidrar du med att skapa säkerhet för dels alla resenärer inom tågtrafiken men också de personer som arbetar vid och med spåren.

Som trafiksäkerhetshandläggare arbetar du även om olyckor, tillbud eller avvikelser inom säkerhetsområdet uppstår, då är det du som genomför de nödvändiga utredningarna för att hitta orsaker och sedan åtgärda dessa. Som trafiksäkerhetshandläggare är du med och bidrar till ett säkrare Trafikverk, både för medarbetare men också för samhället.

För att lyckas som trafiksäkerhetshandläggare på Trafikverket gäller det att du är analytisk och samtidigt kunna se risker och möjligheter i de säkerhetsfrågor du arbetar med. Då det är du som tar fram säkerhetsföreskrifter så gäller det att du kan se sammanhang och sätta dig in i olika situationer, men även kunna se saker utifrån de personer som kommer att använda sig utav dessa föreskrifter och regelverk.

Rekommenderad bakgrund: Gymnasieexamen. Högskoleutbildning inom relevant område ses som meriterande.

Erfarenhet: Några års erfarenhet av järnvägs- och trafikarbete samt arbete med säkerhetsfrågor.