Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikinformatör

Trafikverket leder och övervakar trafiken på över 100 000 km statliga väg- och järnvägar. Verksamhetens uppgift är då bland annat att tåg kommer i tid samt att information om trafiksituationen är aktuell. Det är detta du som trafikinformatör arbetar med.

Som trafikinformatör arbetar du med att se till att aktuell trafikinformation om landets vägar och järnvägar kommer fram exempelvis till resenärer, trafikanter och andra kunder, samt att denna information är tillförlitlig. Du sammanställer informationen både när trafiken går enligt tidtabeller och planer, men även vid trafikstörningar. För att hålla dig uppdaterad om det aktuella trafikläget arbetar du dels med olika övervakningssystem men samarbetar också med järnvägsföretag, Trafikverkets trafikledare samt andra trafikinformatörer. Du arbetar också med att till exempel hålla tågresenärer uppdaterade om exempelvis förseningar eller spårändringar och förmedlar denna information. Arbetet som trafikinformatör kan vara väldigt varierande beroende på hur trafiken ser ut och det är din uppgift som trafikinformatör att oavsett läget i den aktuella trafiken, alltid se till att Trafikverket sprider pålitligt information.

För att lyckas som trafikinformatör gäller det att du är noggrann, stresstålig då du arbetar med mycket trafikinformation samt att situationerna snabbt kan skifta. Då du också samarbetar och har kontakter både inom och utanför Trafikverket gäller det också att du kan kommunicera och förmedla information. För att arbeta som trafikinformatör behöver du också en godkänd utbildning inom trafikinformation, denna utbildning gör du internt på Trafikverket.

Rekommenderad bakgrund: Gymnasieexamen, samt godkänd internutbildning (3 mån)

Erfarenhet: Erfarenhet av att arbeta med information och/eller kommunikation i en datoriserad övervakningsmiljö och av arbete med information och/eller kommunikation inom kollektivtrafik eller järnväg bedöms som meriterande. Det är även meriterande med erfarenhet av skiftarbete.