Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikplanerare

Trafikverket har i uppgift att se till att landets järnvägar och tåg alltid fungerar så bra som möjligt. Här har du som arbetar som trafikplanerare en viktig roll.

Som trafikplanerare på Trafikverket arbetar du för att trafiken på landets järnvägar ska fungera så bra så möjligt, och att arbete som ska utföras på järnvägarna kan ske på bästa sätt. Det innebär att det ska utföras säkert och med så lite störningar i övrig trafik som möjligt.

Som trafikplanerare kan du exempelvis arbeta med banarbete som ska utföras på järnvägsspår. Det blir då din uppgift att se till att allt fungerar mellan de personer som ska utföra detta arbete och tågförare som kommer trafikera sträckorna, men också så att andra berörda delar av Trafikverket får den information som behövs. Även innan själva arbetet på järnvägarna börjar arbetar du med utformning och planering av det arbete som ska göras.

Som trafikplanerare arbetar du också med att skapa och besluta om villkor, tillstånd, annonsering och planer som kommer beröra trafiken på landets järnvägar. Skulle det vara så att någon av landets järnvägar ska trafikeras av ett tåg med specialtransport eller om ett tåg ska provköras är det du som ska besluta om villkor för detta och sedan ge tillstånd. Du hanterar även eventuella tågstopp om exempelvis något behöver repareras, och då är det du som planerar tågstoppet på berörda sträckor och planerar vilka rutter tågen kan ta istället. Det är ett omväxlande arbete där mycket kan hända.

För att lyckas som trafikplanerare på Trafikverket gäller det att kan kommunicera och samarbeta, detta då du har mycket kontakter med både externa och interna parter. Det gäller även att du kan hantera intressekonflikter, ge råd samt förmedla information då det i arbetet med de järnvägar och tåg Trafikverket ansvarar för finns många olika parter som är iblandade.

Rekommenderad erfarenhet: Högskoleutbildning 180 hp (120 p) inom logistik eller annan kompetens som bedöms som likvärdig.

Erfarenhet: 2-3 års relevant yrkeserfarenhet.