Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utredare

Som utredare arbetar Linus Karlsson övergripande med olika miljöfrågor. Det bästa med jobbet tycker han är att han får jobba med intressanta och meningsfulla frågor.

En utredare inom miljö kan vara antingen specialist inom ett miljöområde eller generalist och jobba övergripande med olika miljöområden. Medan en specialist har en spetskompetens inom ett visst område är en generalist insatt i många olika frågor och har ofta en samordnande funktion och fungerar som en projektledare.

Se helheten

För snart fyra år sedan började Linus arbeta som miljögeneralist i verksamhetsområde Samhälle. Hans uppgift är att se helheten och få med rätt kompetenser i arbetsgruppen eller hämta in underlag från specialister vid behov. Det kan till exempel handla om att ta fram bristbeskrivningar av miljötillstånd som kan användas i Trafikverkets planering.

Utvecklat ny metodik

Sedan ett år tillbaka arbetar Linus och några kollegor med att utveckla en ny metodik för att bedöma klimatpåverkan från byggande av infrastruktur, och i dagarna ska de börja pröva modellen. Planen är att den så småningom ska börja användas i verksamheten.

Viktiga egenskaper för en generalist tycker Linus är att vara lyhörd och ha helhetssyn och bred förståelse för olika frågor. Man ska vara bra på att kommunicera och nå fram med sitt budskap. Det är även viktigt att vara analytisk och strategisk.

Linus gillar att han ständigt lär sig i yrket, att arbetsuppgifterna är varierande och att det finns möjlighet att påverka.