Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägtekniker

Farhad Darabian är vägtekniker och har till uppgift att föreslå investeringar och beställa arbeten på vägarna så att de håller en bra kvalité och tillgodoser trafikanternas behov.

Prioriterar beställningar och uppdrag

En vanlig arbetsdag för Farhad börjar med att han uppdaterar prioriteringen mellan nyinkomna och befintliga beställningar och uppdrag. Nästa steg är att jobba med varje enskilt uppdrag för sig. Det kan handla om att han föreslår investeringar och beställer tjänster fån olika entreprenörer. Varje uppdrag brukar ta en till ett par dagars arbete. Det blir även en hel del telefonsamtal, berättar Farhad.
– Det intressanta med mitt jobb är att jag har kontakt med många olika sorters människor runt om i hela landet.

Trafikverket utan vägtekniker är som ett flygplan utan pilot

Att Trafikverket har egna vägtekniker är nödvändigt för att vi ska kunna agera som en kompetent beställare, bevara vägkapitalet, underhålla vägnätet och dessutom ge förslag till nya investeringar baserade på en samhällsekonomisk grund. Därför är Farhads yrke av stor betydelse inom organisationen.
– Ett Trafikverk utan vägtekniker skulle vara som ett flygplan utan pilot eller en bil utan förare, säger Farhad.

Den som funderar på att bli vägtekniker behöver ha en bra utbildning, helst en akademisk utbildning med inriktning på vägkonstruktion, geoteknik eller broteknik. Det är också en fördel att ha läst kurser i produktion och underhåll inom anläggningsteknik.