Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägtrafikledare

Sverige har ett stort nät av vägar och det är viktigt att dessa är säkra att resa på. Som vägtrafikledare är det ditt ansvar att information om landets vägar finns, så att alla som befinner sig på vägnätet kan färdas så säkert och smidigt så möjligt.

Som vägtrafikledare ansvarar du för informationen om hur väg- och trafiksituationer ser ut och håller denna information uppdaterad genom olika kanaler. Du driftleder vägtrafiksträckor och har kontakt med polisen och länskommunikationscentraler och ser till att viktig information kommer ut till berörda personer samt trafikanterna. Genom detta arbetar du som vägtrafikledare med att övervaka trafikläget för att händelser i trafiken ska få så lite påverkan så möjligt, dels för resenärer men även för personer som arbetar vid vägar, och genom detta bidrar du med att skapa ett säkrare och mer framkomligt vägnät.

Eftersom läget inom vägtrafiken alltid ser olika ut så blir ditt arbete som vägtrafikledare väldigt varierande. Du kan till exempel arbeta med att samla in information från olika mät- och väderstationer för att sedan skapa information och skicka ut så att trafikanter får en bra bild av situationen ute på vägarna.

Du som vägtrafikeldare arbetar även med olyckor eller tillbud ute på vägarna och det är du som beslutar om vilka åtgärder som ska tas när en väg till exempel behöver stängas av eller om trafiken måste omdirigeras. Som vägtrafikledare bidrar du till att landets vägar ska vara så säkra att resa på så möjligt, samtidigt som du medverkar till att resenärerna på vägarna alltid får den information de behöver.

För att lyckas som vägtrafikledare på Trafikverket gäller det att du är stresstålig då många olika situationer kan uppstå. Det kräver då också att du kan prioritera och agera självständigt. Då du som vägtrafikledare också har både intern och extern kontakt, till exempel andra myndigheter, räddningstjänst eller medarbetare på Trafikverket gäller det också att du kan samarbeta och vara kommunikativ.

För att arbeta som vägtrafikledare krävs också en internutbildning där du får lära dig alla olika system och regelverk som behövs för tjänsten, denna utbildning får du av Trafikverket under din arbetstid tillsammans med en handledare.

Rekommenderad bakgrund: Gymnasieexamen.

Erfarenhet: 1-2 års yrkeserfarenhet samt god datorvana.