Logga in
Logga in

Cybersäkerhetsanalytiker till Trafikverket-CERT

Brinner du för cybersäkerhet och gillar att utvecklas och ta dig an spännande utmaningar i en komplex IT-anläggning? Motiveras du av att underlätta för invånare och företagare i hela Sverige? Då har vi jobbet för dig!

Sök tjänsten

Om jobbet

I din roll som cybersäkerhetsanalytiker på Trafikverket kommer du vara en viktig del i att säkerställa att vårt digitala landskap är robust, resilient och säkert. Du kommer ingå i en grupp som arbetar verksamhetsövergripande i Trafikverket.

Arbetet består huvudsakligen av att utveckla förmågan till ändamålsenlig monitorering av Trafikverkets digitala landskap i sin helhet, utifrån ett cybersäkerhetsperspektiv. Du ansvarar för hantering och uppföljning av eskalerade digitala säkerhetshändelser och bedömer konsekvenser för Trafikverkets verksamhet vid större digitala säkerhetshändelser. Du är delaktig i att bygga upp och utveckla förmågorna inom ditt specifika kompetensområde. Ingen dag är den andra lik och du kommer ställas inför utmaningar som ställer höga krav på problemlösningsförmåga och tekniskt kunnande. 

Dina uppgifter kommer bland annat att vara att:

 • koordinera större händelser som påverkar eller kan skada informationssäkerheten i Trafikverkets digitala landskap
 • omvärldsbevaka gällande hotaktörer, hot och sårbarheter som kan skada informationssäkerheten i Trafikverkets digitala landskap
 • vidmakthålla och utveckla övningsverksamhet inom området cybersäkerhet
 • vidmakthålla och utveckla förmågan att emulera antagonistiska angrepp i Trafikverkets digitala landskap

I rollen som cybersäkerhetsanalytiker kommer du att arbeta i nära samarbete med kunniga kollegor men även tillsammans med övriga delar av organisationen för att höja myndighetens cybersäkerhetsförmågor. Vi erbjuder en gedigen introduktion och vidareutbildningar för att ge dig stöd i din kompetensutveckling. Arbetet sker i huvudsak dagtid och resor förekommer i uppdraget. Beredskap kan förekomma.

Jag som rekryterar heter Louise Olsson och jag värdesätter hög lagkänsla, där vi tillsammans driver vår verksamhet framåt och gemensamt hanterar de utmaningar vi står inför. Vi arbetar i en verksamhet där man inte alltid vet hur varje arbetsdag kommer att se ut vilket gör att vi behöver vara flexibla och hantera vår vardag utifrån olika perspektiv med en helhetssyn för Trafikverkets bästa. 

 Trafikverket kan erbjuda dig en modern arbetsplats med fräscha kontor där vi möter varandra med respekt och omsorg i en öppen och nyskapande kultur. Vi är stolta över att ha utsetts till en av Sveriges bästa arbetsgivare.

Vi satsar på cybersäkerhet och kommer också rekrytera cybersäkerhetsoperatörer. Klicka på länken längst ner i annonsen för att läsa mer!

Kvalifikationer

För att lyckas i rollen har du god analytisk förmåga och lätt att se sammanhang, vilket kommer vara viktigt både inom det egna verksamhetsområdet men även i helhetsperspektivet inom Trafikverket. Då tjänsten kräver mycket dialog och samarbete med flertalet parter på och utanför Trafikverket krävs det att du är trygg och prestigelös i ditt samarbete samt tydlig och förtroendeingivande i din kommunikation. Du har förmåga att planera och arbeta metodiskt för att uppnå önskat resultat, samt hålla dig ajour och ta in kunskap från vår omvärld.

Vi söker dig som

 • har universitets-/högskoleutbildning eller annan eftergymnasial utbildning inom IT, alternativt annan utbildning i kombination med erfarenhet som vi sammantaget bedömer likvärdig
 • har aktuella och breda kunskaper kring IT-system och IT-arkitektur samt dess sammanhang i det digitala landskapet
 • uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska
 • har goda kunskaper i engelska, såväl god läsförståelse som tal- och skrivförmåga
 • har B-körkort

Det är meriterande om du

 • har arbetslivserfarenhet och/eller teoretisk kunskap om industriella kontrollsystem
 • har erfarenhet av en ledande roll
 • har erfarenhet av att arbeta med incidenthantering inom IT
 • har certifieringar inom cybersäkerhet

Övrig information

Trafikverket samarbetar med andra arbetsgivare i Dalarna gällande medflyttarfrågor, detta genom Rekryteringslots. Mer information om detta hittar du på www.rekryteringslots.se

Vi planerar att hålla videointervjuer under vecka 9-10. Dessförinnan kommer två korta webbaserade tester vara en del i urvalsarbetet. Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss.

Som sökande till den här tjänsten kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Louise Olsson,
0101242871

SEKO Tony Ridderstedt,
0101257441

SACO Kjell Israelsson,
0101257225

ST Magnus Hedström,
0101232828

Läs mer