Logga in
Logga in

Enterprise Arkitekt

Vägen mot ett mer informationsdrivet och digitaliserat Trafikverk innebär förflyttningar både tekniskt och kulturellt. I rollen som Enterprise Arkitekt får du en unik chans att vara med i ett spännande epokskifte hos oss

Sök tjänsten

!

Om jobbet

Trafikverkets IT-verksamhet och tekniska miljö är bred, men vi förflyttar oss stegvis över till en modern molnlösning med containerteknik där vi nu förstärker Enterprisearkitekturfunktionen. Verksamhetsområde Information och kommunikationsteknik (IKT) står inför en omfattande förnyelse där det finns möjlighet för dig att bidra till nya lösningar som möter dagens och framtidens krav på Trafikverkets verksamhet.

Vi söker dig med erfarenhet av att bygga tjänster för IT-infrastruktur som ska konsumeras av olika organisationer (multi-tenant). Vi ser att du är van att arbeta med begrepp som säkerhet, test, policy och infrastruktur som mjukvara. Du bör ha erfarenhet inom ett eller flera områden kopplat till Open Source lösningar, molntjänster, e-tjänster och/eller agerat i rollen som senior utvecklare.

Som myndighet är vi styrda av många lagar och föreskrifter som ger oss andra förutsättningar än privata bolag när det gäller molnet. Trafikverket tillsammans med många andra svenska myndigheter kan inte följa "cloud first" eller "cloud only" utan behöver ha en egen strategi för molnet. Har du kompetens avseende IT-juridik ur ett svenskt myndighetsperspektiv är det meriterande.

Enterprise arkitektur på Trafikverket har tagit fram en strategi som vi kallar "cloud smart". Strategin innebär att vi tillsammans med andra stora myndigheter samt europeiska tjänsteleverantörer tillsammans etablerar molntjänster. Detta kräver interoperabilitet, där open source blir en naturlig del av strategin.

På Trafikverket möter vi varandra med respekt och omsorg i en öppen och nyskapande kultur. Vi värnar om att våra medarbetare ska ha en god balans mellan arbete och fritid och du ges möjlighet till ett flexibelt arbetsliv där du självklart kan förlägga en del av arbetstiden på distans.

Kvalifikationer

Vem är du? 

För att lyckas i rollen ser vi att du har en god förmåga att leda och inspirera andra i riktning mot att förbättra verksamheten. Vi lägger stor vikt vid att du som person är kommunikativ och pedagogisk och på ett tydligt sätt kan förklara förslag och lösningar och få med andra på tåget. Vidare har du en god samarbetsförmåga och kan på ett förtroendefullt sätt bygga nätverk och upprätthålla relationer såväl internt som mot externa parter. Vi ser även att du har förmåga att ta fram konkreta och implementerbara lösningar till exempel genom att problematisera, analysera och beskriva en organisations information och informationsbehov på ett strukturerat sätt.

Vi söker dig som har

 • relevant universitets- eller högskoleexamen om minst 180hp (120p) med inriktning IT alternativt motsvarande aktuell erfarenhet inom området som av oss bedöms som likvärdigt
 • flerårig erfarenhet som Enterprise arkitekt, lösningsarkitekt, infrastrukturarkitekt och/eller verksamhetsarkitekt
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • erfarenhet och god förmåga att skapa och kommunicera beslutsunderlag till beslutsfattare och/eller ledningsgrupper

Det är meriterande om du har

 • haft en ledande position inom utveckling av IT-projekt/IT-verksamhet
 • erfarenhet av att delta i förändringsarbete mot DevOps
 • varit med och utvecklat förmågor som tjänst hos en molnleverantör
 • erfarenhet av att jobba med Open Source lösningar och teknik
 • erfarenhet av att jobba med e-tjänster i större organisationer
 • erfarenhet av att jobba med säkerhetshöjande åtgärder inom stora organisationer
 • arbetat i stora projekt (över 50 personer) eller i en stor organisation (över 1000 personer)
 • kompetens avseende IT-juridik ur ett svenskt myndighetsperspektiv

Övrig information

Placeringsorter för tjänsten är Borlänge, Gävle, Karlstad, Västerås, Stockholm, Uppsala eller Örebro. Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten finns det möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

#LI-Hybrid

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Intervjuer sker initialt via Skype och planeras till v. 42.

Du är varmt välkommen att höra av dig till rekryterande chef Mikael Eriksson, (mikael.f.eriksson@trafikverket.se), om du har frågor om tjänst, verksamhet etc.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Mikael Eriksson,
0101244481

SEKO: Tony Ridderstedt,
0101257441

SACO: Kjell Israelsson,
0101257225

ST: Magnus Hedström,
0101232828