Logga in
Logga in

Lösningsarkitekt IT

Som Arkitekt IT på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Sök tjänsten

Om jobbet

Vill du jobba inom en kreativ IT-organisation där du får utrymme att tillsammans med andra förverkliga Trafikverkets ideér? Om svaret är JA på den frågan så sök gärna den här tjänsten hos oss på Trafikverket IKT (Informations- och Kommunikations Teknik).

Nu söker vi kanske just dig till rollen som lösningsarkitekt med fokus på digitala mötes- och meddelandetjänster till vårt team med kompetenta och engagerade medarbetare. Vi kommer tillsammans att arbeta i några av Sveriges största och mest komplexa IT-miljöer.

Tillsammans med dina kollegor tacklar du utmaningarna genom att bland annat analysera, utveckla och utforma arkitekturen för befintliga digitala lösningar samt nya lösningar som ska ta oss in i framtiden. Med ansvariga ledare och andra IT-arkitekter omvärldsbevakar du löpande utvecklingen på marknaden inom meddelandetjänster, verktyg och övriga tekniska lösningar.

Trafikverket, likväl som andra myndigheter, står inför utmaningen att införa ny digital samarbetsteknik som möter förändrade krav från verksamheten samt de legala ramar som en myndighet måste förhålla sig till.

-      Jag som blir din chef heter Monica Haapasaari och som ledare vill jag ge dig rätt förutsättningar att utvecklas i din roll hos oss. Frihet under ansvar och förtroende har alltid varit mina ledord men i gengäld vill jag att du håller vad du lovar och tillsammans med dina kollegor driver utvecklingen framåt inom de ramar vi har att förhålla oss till.  

 Hos oss på Trafikverket har du möjlighet att arbeta på distans del av din arbetstid.

Resor inom Sverige förekommer vid behov.

Kvalifikationer

Som person

 • har du förmåga att påverka och engagera din omgivning genom att tydliggöra lösningar och se möjligheter i förändringar.
 • har du god kommunikationsförmåga som innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt, är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren.
 • drivs du av att ta fram långsiktiga och hållbara lösningar.
 • är du en god relationsbyggare som bygger nya nätverk och vårdar befintliga.

Formella krav

 • Du har högskoleexamen om minst 180hp (120p) inom IT-arkitektur/systemutveckling eller motsvarande erfarenhet inom området som av oss kan bedömas likvärdigt.
 • Du har aktuell erfarenhet i närtid av att arbeta som IT-arkitekt eller Senior Infrastrukturspecialist.
 • Du har flerårig arbetslivserfarenhet av arbete med digitala möteslösningar i större organisationer.
 • Du har vana av att arbeta i projektform.
 • Du har god kännedom om ITIL.
 • Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift i det svenska språket.

Meriterande

 • Om du har erfarenhet av införande av teknik riktat mot mötes- och konferensrum.
 • Om du har teknisk erfarenhet av infrastrukturen avseende Skype for Business OnPrem.
 • Om du har god förståelse för informationsklassning och säkra IT-lösningar.
 • Om du har erfarenhet av design av tekniska lösningar inom verksamhet med höga IT-säkerhetskrav.
 • Om du har genomgått specialiserade IT-arkitekt-utbildningar alternativt är certifierad IT-arkitekt, ex. TOGAF.

Övrig information

Valbara placeringsorter: Luleå, Gävle, Borlänge, Solna, Eskilstuna, Linköping, Örebro, Trollhättan, Göteborg och Kristianstad.

I den här rekryteringen kan urvalstest och arbetsprov komma att appliceras.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Monica Haapasaari,
0101257311

SEKO Tony Ridderstedt,
0101257441

SACO Kjell Israelsson,
0101257225

ST Magnus Hedström,
0101232828

Läs mer