Logga in
Logga in

Riskstrateg, Avdelning säkerhet VO IKT

Vill du bidra i arbetet med att minimera våra risker för att möjliggöra Trafikverkets leveranser i en orolig värld? Har du erfarenhet av kvalificerat riskarbete och erfarenhet och/eller intresse av säkerhetsfrågor?

Sök tjänsten

Välkommen att söka tjänsten som Riskstrateg hos oss.

Om jobbet

Vill du arbeta på Trafikverkets säkerhetsavdelning inom verksamhetsområde IKT, Informations och kommunikationsteknik? Säkerhetsavdelningen har ett samlat ansvar för säkerhet inom verksamhetsområde IKT och ingår i Trafikverkets övergripande säkerhetsarbete. Avdelningen ansvarar för styrningen av Trafikverkets IT-säkerhet, säkerhetsmonitorering av Trafikverkets IT-landskap samt stödjer verksamhetsområde IKT med expertkompetens exempelvis inom IT-säkerhet, informationssäkerhet, säkerhetsskydd, fysisk säkerhet och civil beredskap.

Som säkerhetsavdelningens riskstrateg arbetar du med att förebygga och hantera risker, incidenter, uppsåtliga handlingar och övriga händelser som kan leda till skada för person, verksamhetens leveranser eller samhället. Du bistår ledning och säkerhetschef inom Verksamhetsområde IKT med att analysera, följa upp och driva utvecklingen av risker, framför allt inom säkerhetsområdet.

Du kommer att arbeta i team tillsammans med en annan Riskstrateg inom IKT. Som riskstrateg bistår du ledningen i att samordna, följa, analysera, rapportera och driva på utvecklingen av intern styrning och kontroll inom riskhantering med fokus på säkerhetsområdet. Du kommer att vara med som representant i Trafikverkets risknätverk och samarbeta med övriga riskstrateger inom andra verksamhetsområden inom Trafikverket. Du kommer också jobba tillsammans med ledning och experter inom de olika säkerhetsområdena.

Vidare ingår du i andra nätverk, beredningsgrupper och forum där du samverkar både internt och externt i det trafikverksgemensamma arbetet. Du fungerar som ett expertstöd inom området och genomför aktiviteter för att främja Trafikverkets säkerhetskultur.

Kvalifikationer

För att lyckas i den här rollen behöver du

 • Ha en god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.
 • Besitta en god kommunikationsförmåga som innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt samt är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren.
 • Vara initiativtagande och självständigt ser vad som behöver göras och agerar därefter.
 • Ha en god förmåga att planera och strukturera.
 • Du har ett helhetstänk och skapar utifrån detta genomförbara planer på kort och lång sikt.


Vi söker dig som

 • Har universitets- eller högskoleutbildning om minst 180 hp (120p) inom ett för tjänsten relevant område, såsom riskhantering, IT eller kvalitet, alternativt annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • Har relevant arbetslivserfarenhet av kvalificerat arbete inom området riskhantering och/eller området säkerhet (exempelvis IT-säkerhet, informationssäkerhet, säkerhetsskydd, fysisk säkerhet och civil beredskap) i en större organisation
 • Har goda kunskaper i såväl svenska som engelska i tal och skrift.
 • Har goda kunskaper i Officepaketet

Det är meriterande om du

 • Har erfarenhet från offentlig sektor, särskilt om du har kunskap om Trafikverkets verksamhet.
 • Har erfarenhet av att leda, utveckla och samordna komplexa processer eller projekt.
 • Kunskap eller erfarenhet av arbete med lagstiftning inom säkerhetsområdet, exempelvis NIS-lagstiftningen, säkerhetsskyddslagstiftningen med flera
 • Grundkunskaper inom IT

Övrig information

Tjänsten har följande alternativa placeringsorter: Borlänge, Solna eller Örebro.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

#LI-Hybrid

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Vad händer härnäst? Om du går vidare i rekryteringsprocessen kommer du att få göra webbaserade tester som skickas ut digitalt, preliminärt under v. 41. För de kandidater som därefter går vidare till intervju sker dessa via Skype och är planerade att äga rum under v. 43.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Om det inte står något annat i annonsen vill vi att du bifogar ditt CV. Vi har slutat begära in personligt brev eftersom vi inte har med det som del av urvalsunderlaget.

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Caroline Palmblad,
0101242320

SEKO: Tony Ridderstedt,
0101257441

SACO: Kjell Israelsson,
0101257225

ST: Magnus Hedström,
0101232828