Logga in
Logga in

Trainee - Projektportföljsamordnare

Digitalisering är ett strategiskt prioriterat utvecklingsområde och vi behöver stärka vår innovativa förmåga. Vill du vara med på vår resa mot en mer datadriven organisation? Om svaret är JA - sök till Trainee hos oss!

Sök tjänsten

Om jobbet

Under tolv månader deltar du i ett omfattande traineeprogram som främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om våra olika verksamheter. Du rustas i förändrings- och projektledning och tillsammans med övriga traineer deltar du i utvecklingsuppdrag utifrån olika case för att lära och påverka. Du förväntas att själv ta initiativ, etablera kontakter och planera en stor del av ditt traineeår. Som exempel kan du välja att göra studiebesök eller kortare praktikperioder inom de verksamheter som intresserar dig. Det erbjuds möjlighet till samverkan med andra myndigheter och externa aktörer i Sverige och internationellt. I arbetet ingår resor, både nationellt och regionalt. Detta kommer vara en bra grund för fortsatt spännande utmaningar inom Trafikverket, exempelvis som verksamhetsutvecklare, informationsförvaltare, verksamhetsarkitekt eller projektledare.

Som trainee på avdelningen verksamhetsstyrning inom verksamhetsområdet för informations och kommunikationsteknologi (VO-IKT) blir du en viktig spelare för att förstärka vår förmåga till en ökad styrning av utvecklingsportföljen. Utvecklingsportföljen ansvarar bl.a. för planering och genomförande av verksamhetsutvecklingsinitiativ på VO-IKT.

Som portföljsamordnare stödjer du portföljledaren med framtagning och analyser av verksamhetsutvecklingsavdelningarnas projektförslag. Du agerar som kontaktperson gentemot projekten, följer upp att projekten håller deadlines och skickar in material i tid. Du arbetar med framtagandet av analyser och beslutsunderlag i form av tillgängliga resurser, resursbehov och önskade initiativ med koppling till interna strategier och kundnytta. Beslutsunderlaget används för att kunna prioritera och navigera rätt bland olika utvecklingsinitiativ. Arbetet kommer till stor del handla om att driva på, samordna och utveckla metoder och arbetssätt för portföljstyrningen i samverkan med Trafikverkets centrala projektportfölj och andra verksamhetsområdens lokala portföljer.

Du kommer att få en bred insyn i utvecklingen av framtidens kommunikationsteknologier och verksamheter. Arbetet kommer kräva att du tycker om att ta dig an förändringar i verksamheten som kan leda till framgångsrika och framtidsäkra projekt. Du förväntas skapa dig en helikoptersyn över verksamheten vilket kommer ge dig en grund för att i ett längre perspektiv ta dig an nya spännande utmaningar inom Trafikverket. Vi ser gärna att du har en bred utbildning/kompetens och en passion för affärsmanskap och verksamhetsutveckling. Du gillar arbete i projektform inom Informations och kommunikationsteknologiområdet.

Jag som blir din chef på Trafikverket heter Per Öberg och är chef för projektkontoret på verksamhetsområdet - Jag brinner själv för att vi bidrar till en sund projektkultur med massor av framgångsrika projekt! 

Kvalifikationer

För att trivas som trainee behöver du ha ett stort digitaliseringsintresse, förståelse för digital omställning och en vilja att medverka till att skapa innovation. Arbetet innebär många kontakter både inom och utanför Trafikverket och förutsätter att du som person är duktig på att skapa goda relationer, kommunicera och förmedla budskap på ett enkelt sätt anpassat till mottagaren. Du drivs av att arbeta i en föränderlig miljö och jobbar självständigt, ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har en stark egen drivkraft och besitter en mycket god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Vi söker dig som:

  • har universitets- eller högskoleexamen om minst 300 hp med teknisk inriktning, exempelvis civilingenjörsexamen, systemvetare eller dataingenjör
  • kan uttrycka dig väl i tal och skrift på såväl svenska som engelska

Det är meriterande om du har kurser eller annan dokumenterad kunskap inom:

  • Förändringsledning
  • Projektmetodik (Agil och vattenfalls metodik)
  • Ekonomistyrning
  • Portföljledning
  • Kunskap om IT och telekomsystem

Din akademiska examen ska ha uttagits under 2021, 2022, alternativt kommer du att ta din examen senast september 2023.

Övrig information

Inom verksamhetsområdet finns också möjligheten att bli nominerad till Juniora rådet. Ett mentorskapsprogram där en adept går in som en junior rådgivare till en av verksamhetsområdets ledningsgruppsmedlemmar.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss! I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

När du ansöker ska du inte bifoga något personligt brev. Istället för att bifoga personligt brev, får du möjlighet i ansökningsformuläret att beskriva varför du är intresserad av den här tjänsten. Detta är en tillsvidaretjänst som inleds med en provanställning på 6 månader. Tillträde till tjänsten är den 1 september 2023.

De första intervjuerna är planerade att hållas den 6-9 mars 2023 via Skype.

#LI-AB2

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.


Sök tjänsten

Rekryterande chef Per Öberg,
0101233279

Ansvarig rekryterare Anna Brunnstedt,
0101231531

Läs mer