Logga in
Logga in

Trainee - Verksamhetsutvecklare inom verksamhetsarkitektur

Digitalisering är ett strategiskt prioriterat utvecklingsområde och vi behöver stärka vår innovativa förmåga. Vill du vara med på vår resa mot en mer datadriven organisation? Om svaret är JA - sök till Trainee hos oss!

Sök tjänsten

Om jobbet

Under tolv månader deltar du i ett omfattande traineeprogram som främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om våra olika verksamheter. Du rustas i förändrings- och projektledning och tillsammans med övriga traineer deltar du i utvecklingsuppdrag utifrån olika case för att lära och påverka. Du förväntas att själv ta initiativ, etablera kontakter och planera en stor del av ditt traineeår. Som exempel kan du välja att göra studiebesök eller kortare praktikperioder inom de verksamheter som intresserar dig. Det erbjuds möjlighet till samverkan med andra myndigheter och externa aktörer i Sverige och internationellt. I arbetet ingår resor, både nationellt och regionalt.

Som trainee på avdelning verksamhetsstyrning inom verksamhetsområde Informations- och kommunikationsteknik bidrar du till att utveckla verksamhetsarkitekturen inom Trafikverkets IT organisation för att effektivisera och digitalisera verksamheten. Du kommer få en bred insyn i framtidens informations- och kommunikationsteknologi, dess organisation men också för Trafikverket i stort. Du bör ha ett stort intresse för IT-verksamhet, processer, verktyg och information samt ha förmågan och viljan att lära dig nya saker. Arbetet kräver också att du kan se helheten, ser till verksamhetens bästa samt att du är flexibel och vill ta dig an förändringar.Du kommer bland annat att:

  • Beskriva, analysera och modellera verksamheten (process, begrepp, information och förmågor) ur ett helhetsperspektiv
  • Ta fram mål och nulägesbeskrivningar samt visualisera målbilder och införa dessa i en komplex verksamhet
  • Analysera och strukturera information och dess flöden, se samband, mönster och göra avgränsningar
  • Delta i projekt och uppdrag för att påverka styrning och stöd som stärker samverkan mellan process, information och system
  • Ingå i ett nätverk med informationsförvaltning och verksamhetsarkitekter

Jag som blir din chef på trafikverket heter Ann-Christine Wengrud och är chef för enheten Verksamhetsarkitektur IT på verksamhetsområdet: För mig är det viktigt att tänka och agera för en helhet och att det man skapar ska vara till nytta för den man är till för.

Kvalifikationer

För att trivas som trainee behöver du ha ett stort digitaliseringsintresse, förståelse för digital omställning och en vilja att medverka till att skapa innovation. Arbetet innebär många kontakter både inom och utanför Trafikverket och förutsätter att du som person är duktig på att skapa goda relationer, kommunicera och förmedla budskap på ett enkelt sätt anpassat till mottagaren. Du drivs av att arbeta i en föränderlig miljö och jobbar självständigt, ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har en stark egen drivkraft och besitter en mycket god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Vi söker dig som

  • har universitets- eller högskoleexamen om minst 180 hp alternativt civilingenjörs- eller högskoleingenjörsexamen med inriktning IT
  • har mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift
  • har en dokumenterad utbildning inom informationsförvaltning, informationsmodellering, verksamhetsutveckling, processutveckling eller verksamhetsarkitektur (kurser som ingått i den akademiska examen)

Din akademiska examen ska ha uttagits under 2021, 2022, alternativt kommer du att ta din examen senast september 2023.

Övrig information

Inom Trafikverket finns många karriärmöjligheter och några exempel på hur du kan fortsätta din karriär efter traineeåret är informationsförvaltare, verksamhetsarkitekt eller projektledare. Inom verksamhetsområdet informations- och kommunikationsteknik finns också möjligheten att bli nominerad till Juniora rådet. Ett mentorskapsprogram där en adept går in som en junior rådgivare till en av verksamhetsområdets ledningsgruppsmedlemmar.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss! I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

När du ansöker ska du inte bifoga något personligt brev. Istället för att bifoga personligt brev, får du möjlighet i ansökningsformuläret att beskriva varför du är intresserad av den här tjänsten. Detta är en tillsvidaretjänst som inleds med en provanställning på 6 månader. Tillträde till tjänsten är den 1 september 2023.

De första intervjuerna är planerade att hållas den 6-9 mars 2023 via Skype.

#LI-AB2

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.


Sök tjänsten

Rekryterande chef Ann-Christine Wengrud,
0101257033

Ansvarig rekryterare Anna Brunnstedt,
0101231531

Läs mer