Logga in
Logga in

Trainee - Verksamhetsutvecklare med fokus på informationsteknik

Digitalisering är ett strategiskt prioriterat utvecklingsområde och vi behöver stärka vår innovativa förmåga. Vill du vara med på vår resa mot en mer datadriven organisation? Om svaret är JA - sök till Trainee hos oss!

Sök tjänsten

Om jobbet

Under tolv månader deltar du i ett omfattande traineeprogram som främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om våra olika verksamheter. Du rustas i förändrings- och projektledning och tillsammans med övriga traineer deltar du i utvecklingsuppdrag utifrån olika case för att lära och påverka. Du förväntas att själv ta initiativ, etablera kontakter och planera en stor del av ditt traineeår. Som exempel kan du välja att göra studiebesök eller kortare praktikperioder inom de verksamheter som intresserar dig. Det erbjuds möjlighet till samverkan med andra myndigheter och externa aktörer i Sverige och internationellt. I arbetet ingår resor, både nationellt och regionalt.

Som Trainee inom IKT kommer du bidra till att stärka förmågan att hantera data och information som en gemensam strategisk tillgång. Med stöttning av en engagerad handledare kommer du att lära dig hur Trafikverket samarbetar via strukturerade informationsflöden, vilket kommer ge dig en bred insyn i framtidens informations- och kommunikationsteknologi och Trafikverket. Du kommer bland annat att:

 • genomföra analyser och föreslå förändringsbehov kopplat till hur Trafikverket arbetar med att strukturerar och samarbetar kring information
 • stödja och samverka med förvaltning samt kommunicera med och informera intressenter
 • delta i projekt och uppdrag för att utvärdera hur maskinanalys och AI-modeller kan användas för att bearbeta stora informationsmängder ur ett informationshanteringsperspektiv
 • bedriva omvärldsbevakning och benchmarking
 • ingå i ett nätverk med informationsförvaltning och verksamhetsarkitekter

Målet med ditt arbete är att bidra till att Trafikverket:

 • har en tydlig och implementerad ansvarsfördelning avseende hantering av data och information över dess livscykel.
 • har en strukturerad hantering av information och data som nyttjas i våra processer och av andra aktörer i de ekosystem Trafikverket medverkar.
 • säkerhetsklassar information enligt gemensamma regler.

"Jag som blir din chef heter Kent Vahlén. I mitt ledarskap är jag mån om att medarbetarna ska trivas och må bra. I vår vardag ska vårt förhållande bygga på ömsesidigt förtroende och transparens i våra förväntningar på varandra. För mig är det viktigt att hela tiden finnas nära verksamheten och vara införstådd med de utmaningar som vi har, samtidigt som jag undviker att detaljstyra. Du kommer att ha stora utvecklingsmöjligheter, för jag vill att du ska få rätt förutsättningar att utvecklas vidare på Trafikverket".

Kvalifikationer

För att trivas som trainee behöver du ha ett stort intresse för både teknik, IT-säkerhet och infrastruktur, förståelse för komplexiteten mellan lagar, förordningar, teknik och IT-arkitektur samt en vilja att medverka till att skapa morgondagens uppkopplade väginfrastruktur.

Arbetet innebär många kontakter både inom och utanför Trafikverket och förutsätter att du som person är duktig på att skapa goda relationer, kommunicera och förmedla budskap på ett enkelt sätt anpassat till mottagaren. Du drivs av att arbeta i en föränderlig miljö och jobbar självständigt, ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har en stark egen drivkraft och besitter en mycket god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Vi söker dig som:

 • har kandidatexamen (180p)/ civilingenjörs/ högskoleingenjörsexamen med inriktning IT
 • har dokumenterad utbildning inom informationsförvaltning, informationsmodellering, verksamhetsutveckling, eller verksamhetsarkitektur (med en eller fler kurser som ingått i den akademiska examen)
 • har goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Din akademiska examen ska ha uttagits under 2021, 2022, alternativt kommer du att ta din examen senast september 2023.

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss! I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

När du ansöker ska du inte bifoga något personligt brev. Istället för att bifoga personligt brev, får du möjlighet i ansökningsformuläret att beskriva varför du är intresserad av den här tjänsten.

Detta är en tillsvidaretjänst som inleds med en provanställning på 6 månader. Tillträde till tjänsten är den 1 september 2023.

De första intervjuerna är planerade att hållas den 6-9 mars 2023 via Skype.

#LI-EB1

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.


Sök tjänsten

Rekryterande chef Kent Vahlén,
0101233451

Ansvarig handläggare Elena Buzakova,
0101259932

Läs mer