Logga in
Logga in

Specialist inom hållbarhet till Trafikverket

Som Specialist inom Hållbarhet på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Sök tjänsten

Trafikverket är stolta över att nyligen ha blivit utsedda till en av Sveriges tio mest attraktiva arbetsgivare och nominerade till årets employer branding företag 2023. Med andra ord - hos oss trivs man! Vi månar om worklife balance och erbjuder i denna tjänst förtroendearbetstid samt möjlighet till distansavtal som innebär att du kan arbeta upp till 40% av din arbetstid på distans.

Om jobbet

Som hållbarhetsspecialist hos Trafikverket hanterar du hållbarhetsfrågorna i projekt och samordnar alla frågor som rör hållbarhet. Det innebär att du vägleder projektorganisationen så att Trafikverket ställer korrekta och relevanta krav utifrån miljölagstiftningen och verksamhetens krav och mål. Du identifierar och bedömer hållbarhetsaspekter i projekten och planerar, styr och följer upp hållbarhetsarbetet från tidigt planskede till genomförande. 

Du deltar i möten och samarbetar med projektledning, kollegor och andra specialister, konsulter, myndigheter och entreprenörer. Du arbetar i projekt av olika storlek men huvudsakligen stora projekt inom nya stambanor, som tex Göteborg-Borås.

Uppdraget som hållbarhetsspecialist innebär även strategiskt miljöarbete med utveckling av till exempel riktlinjer och arbetssätt för att öka och utveckla kunskapen inom olika miljöstrategiska områden. I arbetet ingår även att delta i och utveckla vårt forskningsarbete.

Både det strategiska arbetet och arbetet i projekt ger dig förutsättningar för samverkan och utbyte av erfarenheter i ett stort nätverk av miljöspecialister - både nationellt och regionalt.

Du blir en del av en nationell enhet med över 100 miljöspecialister. För att kunna hantera komplexa och utmanande miljöfrågor i projekten har vi specialistkompetenser inom varje miljöområde. I region Väst är vi 26 miljöspecialister med olika specialistområden som sitter på fyra olika orter.

Trafikverket kan som en ledande beställare påverka branschen och utvecklingen av hållbara lösningar och smart infrastruktur. Vi skapar samhällsnytta - och utvecklingsvägar för dig!

Kvalifikationer

Vem är du?

Vi söker dig som känner dig trygg inom ditt specialistområde och är van att självständigt driva ditt arbete framåt. Du engagerar din omgivning och förmedlar ditt budskap på ett pedagogiskt och tydligt sätt. Du är utåtriktad och tar initiativ och ansvar för dina frågor utifrån ett lösningsorienterat perspektiv.

Vi söker dig som

  • har en universitets- eller högskoleutbildning om minst 180 HP (120p) inom social, ekologisk och/eller ekonomisk hållbarhet, alternativt annan utbildning som Trafikverket tillsammans med erfarenheter bedömer likvärdigt
  • har god kunskap om hållbar utveckling och innebörden av de tre hållbarhetsdimensionerna inom samhällsplanering/stadsplanering; social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet
  • har något års aktuell och relevant arbetslivserfarenhet av att strukturera hållbarhetsarbete, göra hållbarhetsbedömningar och/eller hållbarhetsredovisa, vilket du gjort i minst ett samhällsbyggnadsprojekt
  • har goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift
  • har körkort för personbil

Det är meriterande om du

  • har aktuell och relevant erfarenhet av att arbeta med intern och/eller extern kommunikation
  • har aktuell och relevant erfarenhet av att leda kurser och/eller utbildningar inom ditt område
  • har aktuell och relevant erfarenhet av framtagande av arbetsmetodik för hållbarhetsbedömning

Övrig information

I denna tjänst kan vi erbjuda följande placeringsorter: Göteborg, Halmstad och Jönköping.

I denna rekryteringsprocess används webbaserade tester som en del i urvalet. Tester är planerade att skickas ut via mail under vecka 41. 

Intervjuer hålls via Skype och är preliminärt tänkta att ske under vecka 43.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten har du som vill möjlighet att ha en dialog kring att arbeta hemifrån eller från ett annat Trafikverkskontor ett par dagar i veckan.

#LI-Hybrid. #LI-EA2

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom Investering leder vi de flesta av Trafikverkets projekt inom ombyggnation och nyinvesteringar. Vi arbetar med helheten - från planläggning och byggnation till färdig väg eller järnväg. Hela tiden med fokus på smarta lösningar och effektiv projektledning. Hos oss arbetar du med kollegor och olika intressenter, alla med sina kunskaper och erfarenheter, för att skapa hållbara transportlösningar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Pernilla Edlund,
0101230534

ST Airi Larsson,
0101236243

SEKO Per-Arne Utbult,
0101232824

SACO Daniel Jonsson,
0101231549