Logga in
Logga in

Olycksutredare järnväg

Som olycksutredare på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att bidra till en grön, smidig och trygg infrastruktur för dagens och framtidens Sverige.

Sök tjänsten

Om jobbet

Vill du bli en del av vår kompetenta och engagerade grupp som ansvarar för olycksutredningar av allvarliga el- och trafiksäkerhetshändelser på järnvägen? Då har vi en spännande tjänst för dig!

Vi söker en olycksutredare till vår sektion Trafiksäkerhet olycksutredning järnväg. I rollen som olycksutredare kommer du att analysera trender och genomföra utredningar på uppdrag som är kopplade till olyckor, tillbud och avvikelser på järnväg. Hos oss blir du en välkommen kollega till vår sektion som i dagsläget består av sju olycksutredare som sitter på olika orter i Sverige och där vi med gemensamma krafter utreder på nationell basis. Sektionen arbetar utifrån ett Leanperspektiv som bland annat innebär att du som medarbetare förväntas att aktivt arbeta med ständiga förbättringar och bidra till att våra kunder blir nöjda med verksamhetens resultat.

I din roll som olycksutredare kommer du att genomföra olycksutredningar till följd av inträffade el- och trafiksäkerhetshändelser på järnvägen, men även stötta enheten i genomförandet av aggregerade analyser. Du kommer att arbeta nationellt, regionalt och lokalt för att skapa förutsättningar för effektiv olycksutredningsverksamhet genom bred samverkan med interna och externa parter. Du kommer även fungera som verksamhetens och Trafikverkets representant vid utbildningar eller informationstillfällen för interna och externa intressenter, samt bidra i utveckling av verktyg och processer för förbättrad olycksutredning. Olycksutredningen tar avstamp i rotorsaker och övriga orsakssamband med fokus på samspelet mellan människa, teknik och organisation. Genom vald analysmetod och utredningsresultatet i stort identifieras brister och risker som bidrar till att den oönskade händelsen inte upprepar sig i framtiden. Olycksutredningen är alltid verifierad utifrån sakkunniga och expertis såväl internt som externt. 

Kvalifikationer

För att lyckas i rollen som olycksutredare med inriktning järnväg så krävs det att du har god samarbetsförmåga och arbetar för att hitta lösningar som gynnar alla parter på bästa sätt. Du ser till hela organisationen och delar med dig av den information som behövs för att nå önskade resultat. En nyckel till framgång blir att du har förmåga att självständigt se vad som behöver göras, tar initiativ och är duktig på att planera, strukturera och driva ditt arbete framåt. Viktigt är också att du är noggrann och arbetar mot en hög kvalitetsstandard, samt att du har en god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv. Du behöver ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift och ha förmåga att författa skriftliga rapporter på ett effektivt och tydligt sätt.

Vi söker dig som har:

  • universitets- eller högskoleutbildning om minst 180hp (120p) inom ett för tjänsten relevant område. Alternativt så har du annan utbildning i kombination med relevant och aktuell erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • några års relevant och aktuell erfarenhet från arbete med el- och trafiksäkerhet inom järnväg
  • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift
  • giltigt körkort för personbil

Det är meriterande om du har:

  • några års aktuell erfarenhet av utredningsarbete utifrån ett MTO-perspektiv (människa, teknik, organisation)
  • utredningserfarenhet inom området haveri-, olycks-, eller händelseutredningar med fokus på rapportskrivning
  • utbildning inom olycksutredningsmetodiker t.ex. inom MTO-analys, barriäranalys, händelseanalys, FRAM etc. 

Varmt välkommen med din ansökan!

Övrig information

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Tester kommer att skickas till de som uppfyller skallkraven under vecka 40. Digitala intervjuer är preliminärt planerade att genomföras via Skype under vecka 42.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Placeringsort är Borlänge, Gävle, Göteborg, Malmö, Kristianstad, Luleå, Solna, Umeå eller Uppsala.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid, och du kommer att ha förtroendearbetstid.

#LI-Hybrid

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Om det inte står något annat i annonsen vill vi att du bifogar ditt CV. Vi har slutat begära in personligt brev eftersom vi inte har med det som del av urvalsunderlaget.

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

På Planering är du ingången till Trafikverket för dem som vi finns till för: medborgare och näringsliv. Omvärldens tillgång till våra servicetjänster och till oss som myndighet är viktig. Det är därför vi vill ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Vi behöver smarta e-tjänster och effektiv hantering av både ärenden och dokument.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Kerstin Tell,
0101238160

SEKO: Charlotte Olsson,
0101231103

SACO: Michelle Remahl,
0101236214

ST: Karin Andersson,
0101257720