Logga in
Logga in

Samhällsekonom

Som Samhällsekonom på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Sök tjänsten

Om jobbet

Vill du bli en del av vår kompetenta och engagerade grupp som ansvarar för de samhällsekonomiska metoder som ligger till grund för beslut om morgondagens infrastruktur? Då har vi en spännande tjänst för dig.

På Samhällsekonomienheten ansvarar vi för utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomisk analys. Vi ger expertstöd om och kvalitetssäkrar samhällsekonomiska analyser som tas fram på, eller på uppdrag av, Trafikverket. När det gäller mer komplexa samhällsekonomiska analyser, där vår expertis är särskilt efterfrågad, medverkar vi också i genomförandet, till exempel i regeringsuppdrag eller i uppdrag åt andra myndigheter. Utveckling av våra metoder och modeller sker ofta i samverkan med forskare och vi är även med och initierar forskning inom området. Vi bidrar med det samhällsekonomiska perspektivet i utredningar som genomförs i olika delar av Trafikverket.

Hos oss blir du en välkommen kollega till vår enhet som i dagsläget består av 15 experter i samhällsekonomi. Här har du möjlighet att både vara med att bidra och samtidigt utvecklas och lära dig mer om samhällsekonomiska analyser och metoder.

I din roll som samhällsekonom kommer du att ha varierade arbetsuppgifter, som till exempel att:

 • utveckla och förvalta metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser inom transportområdet, vilket kan innebära att jobba nära Trafikverkets IT-utvecklare med utveckling och förbättring av våra analysverktyg 
 • genomföra avancerade samhällsekonomiska analyser, exempel på områden är elektrifiering av transportsektorn, styrmedel för att minska klimatpåverkan och större järnvägsinvesteringar
 • ge kvalificerat expertstöd till andra delar av Trafikverket och bidra med samhällsekonomiskt perspektiv i utredningar som genomförs på Trafikverket
 • kommunicera och pedagogisera samhällsekonomiska analyser och kunskap

Kvalifikationer

Vem är du?

För att lyckas i rollen har du en god problemlösande analysförmåga, arbetar strukturerat och kvalitetsmedvetet samt strävar efter att uppnå resultat. Du har en förmåga att kunna förstå och förklara komplexa samband på ett lättbegripligt och pedagogiskt sätt, både muntligt och skriftligt. Vidare är du trygg och trivs i en miljö där du får kommunicera och använda dig av din goda samarbetsförmåga med både interna och externa kontakter.   

Vi söker dig som har

 • högskoleutbildning om minst 180hp (120p) i nationalekonomi eller annan relevant utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • flera års yrkeserfarenhet av att arbeta med samhällsekonomisk metod eller samhällsekonomiska analyser alternativt har flera års erfarenhet av forskning eller forskarutbildning inom området nationalekonomi eller transportekonomi alternativt annan relevant erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • lätt för att uttrycka dig väl i tal och skrift, både på svenska och på engelska

Det är meriterande om du har

 • programmeringskompetens exempelvis inom R eller Phyton
 • utbildning inom transportekonomi eller tillämpad välfärdsteori
 • magister, master, licentiatexamen eller doktorsexamen i nationalekonomi eller annat relevant ämne
 • erfarenhet av samhällsekonomiska analyser inom transportområdet
 • erfarenhet av att arbeta med Trafikverkets verktyg för samhällsekonomi och prognoser
 • erfarenhet av att leda uppdrag och projekt

Varmt välkommen med din ansökan!

Övrig information

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan den finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Intervjuer sker via Skype och är beräknade att hållas den 16/6 samt den 23/6.

Möjlig placering är i Borlänge, Linköping, Göteborg, Umeå eller Solna.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

På Planering skapar vi innovativa lösningar som bidrar till att nå de transportpolitiska målen, såsom klimatmålen och nollvisionen. Vi planerar Sveriges statliga infrastruktur för väg och järnväg samt långsiktigt även för sjö- och luftfart. Hos oss arbetar du nära den politiska arenan och våra samarbetspartners - men framförallt nära medborgare och näringsliv.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

#LI-LR2

#LI-Hybrid

Sök tjänsten

Rekryterande chef Hélène Bratt Wettergren,
0101236510

SEKO Charlotte Olsson,
0101231103

ST Jerk Wiktorsson,
0101231104

SACO Michelle Remahl,
0101236214