Logga in
Logga in

Samhällsekonom, inriktning samhällsekonomiska verktyg inom järnväg

Som Samhällsekonom, inriktning samhällsekonomiska verktyg inom järnväg på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige.

Sök tjänsten

Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur. Vi på Expertcenter arbetar som experter inom områdena väg- och järnvägskapacitet, samhällsekonomi, trafik- och transportprognoser och statistik. Vi utvecklar metoder och modeller och stöttar övriga Trafikverket inom våra expertområden, samt bidrar i analyser Trafikverket genomför på uppdrag av regeringen och andra myndigheter. Inom området samhällsekonomi och trafik- och transportprognoser gör vi nu en satsning på att utveckla delområdet järnvägsanalyser, och flera nya tjänster kommer att tillsättas. Den aktuella utlysningen är en del av den ordinarie verksamheten, men du jobbar tätt tillsammans med dessa nya tjänster och oss andra i en spännande och dynamisk miljö.

Om jobbet

På samhällsekonomienheten ansvarar vi för utveckling och kvalitetssäkring av samhällsekonomiska metoder och modeller, samt ger expertstöd till övriga Trafikverket. Utveckling av våra metoder och modeller sker ofta i samverkan med forskare och vi är även med och initierar forskning inom området. Vi kvalitetsgranskar de samhällsekonomiska analyser som tas fram på Trafikverket och bidrar med det samhällsekonomiska perspektivet i utredningar som genomförs i olika delar av Trafikverket.

Hos oss blir du en välkommen kollega till vår enhet som i dagsläget består av 15 experter i samhällsekonomi. Det är en utvecklande miljö där vi arbetar i forskningsfronten och har stor påverkan på hur Trafikverket arbetar med samhällsekonomisk analys. Här har du möjlighet att både vara med att bidra och samtidigt utvecklas och lära dig mer om samhällsekonomiska analyser och metoder.

Inriktningen på denna tjänst är att arbeta med vårt CBA-verktyg för järnvägsanalyser, Bansek, tillsammans med kollegor på enheten. Bansek är en avancerad Excelmodell för beräkning av samhällsekonomiska effekter av större uppgraderingar i järnvägsnätet. I dina arbetsuppgifter ingår uppdateringar av Bansek, dokumentation, hålla utbildningar och vara expertstöd till utförare av samhällsekonomiska kalkyler, samt att vara med och bidra till utvecklingen av metodiken. Du kommer också vara med och granska samhällsekonomiska kalkyler som konsulter och andra tar fram med hjälp av Bansek. Det kan också bli aktuellt att utföra andra uppgifter inom enhetens ansvar.

Kvalifikationer

Rollen som samhällsekonom på Trafikverket är kvantitativt inriktad, vilket innebär att du arbetar med data och olika typer av beräkningar. För att lyckas i rollen har du en god problemlösande analysförmåga, arbetar strukturerat och noggrant samt strävar efter att uppnå resultat. Du har en förmåga att kunna förstå och förklara våra ofta komplexa metoder och modeller på ett pedagogiskt sätt, både muntligt och skriftligt. Vidare trivs du i en miljö där du får använda dig av din goda samarbetsförmåga.  

Vi söker dig som har

  • högskoleutbildning om minst 180hp (120p) i nationalekonomi eller annan relevant utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • minst ett par års yrkeserfarenhet av att arbeta med samhällsekonomisk metod eller samhällsekonomiska analyser alternativt har flera års erfarenhet av forskning eller forskarutbildning inom området nationalekonomi eller transportekonomi alternativt annan relevant erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • vana av att arbeta med Excelberäkningar
  • lätt för att uttrycka dig väl i tal och skrift, både på svenska och på engelska

Det är meriterande om du har

  • erfarenhet av analyser eller modellering inom järnvägsområdet
  • programmeringskompetens exempelvis inom R eller Python
  • utbildning inom transportekonomi eller tillämpad välfärdsteori
  • magister, master, licentiatexamen eller doktorsexamen i nationalekonomi eller annat relevant ämne
  • erfarenhet av att arbeta med Trafikverkets verktyg för samhällsekonomi och prognoser

Varmt välkommen med din ansökan!

Övrig information

Möjlig placering är i Borlänge, Linköping, Göteborg, Umeå eller Solna. Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid. I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Intervjuer sker via Skype och är beräknade att hållas under v.39. Rekryterande chef Hélène Bratt Wettergren är tillgänglig för frågor rörande tjänsten fr o m v.32.


Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

På Planering skapar vi innovativa lösningar som bidrar till att nå de transportpolitiska målen, såsom klimatmålen och nollvisionen. Vi planerar Sveriges statliga infrastruktur för väg och järnväg samt långsiktigt även för sjö- och luftfart. Hos oss arbetar du nära den politiska arenan och våra samarbetspartners - men framförallt nära medborgare och näringsliv.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

#LI-LR2, #LI-Hybrid

Sök tjänsten

Rekryterande chef Hélène Bratt Wettergren,
0101236510

SEKO Charlotte Olsson,
0101231103

ST Jerk Wiktorsson,
0101231104

SACO Michelle Remahl,
0101236214