Logga in
Logga in

Trainee - Verksamhetsutvecklare digitalisering av transportsystemet

Digitalisering är ett strategiskt prioriterat utvecklingsområde och vi behöver stärka vår innovativa förmåga. Vill du vara med på vår resa mot en mer datadriven organisation? Om svaret är JA - sök till Trainee hos oss!

Sök tjänsten

Om jobbet

Under tolv månader deltar du i ett omfattande traineeprogram som främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om våra olika verksamheter. Du rustas i förändrings- och projektledning och tillsammans med övriga traineer deltar du i utvecklingsuppdrag utifrån olika case för att lära och påverka. Du förväntas att själv ta initiativ, etablera kontakter och planera en stor del av ditt traineeår. Som exempel kan du välja att göra studiebesök eller kortare praktikperioder inom de verksamheter som intresserar dig. Det erbjuds möjlighet till samverkan med andra myndigheter och externa aktörer i Sverige och internationellt. I arbetet ingår resor, både nationellt och regionalt.

Vi på avdelning Transportkvalitet ser fram emot att välkomna dig som trainee! Vår avdelning ansvarar för expertstöd och analyser inom tillgänglighet för personer och gods, trafiksäkerhet, miljö, hälsa samt klimat. Huvuduppdraget är att fånga in omvärldens krav och behov samt samverka med samhällets aktörer för att bidra till att de transportpolitiska målen nås. Vårt motto är att vara en expertavdelning i världsklass där vår kunskap gör skillnad. Vår avdelning tar, genom forskning tillsammans med andra aktörer, fram ny kunskap. Vi har omfattande samarbete på EU-nivå och stöttar regeringen inom avdelningens kompetensområden. Som trainee är du med i hela avdelningens verksamhet och du kommer bland annat att:

  • genomföra analyser och utredningar, bedriva omvärldsbevakning, benchmarking och föreslå utvecklingsinsatser
  • delta i verksamhetsområdets datadrivna analyslab där vi genomför avancerade analyser inom avdelningens expertområden
  • stödja verksamheten i projekt- och förändringsledning när nya initiativ ska implementeras, detta görs genom insatser för att utveckla den digitala transportinfrastrukturen
  • medverka i utvecklingsarbete av analytiska metoder, verktyg och tillgång till data samt kommunicera val av metod och resultat
  • delta i EU-arbete i projekt samt vara expertstöd inom digitaliseringsområdet

Jag som blir din chef heter Petter Åsman. Jag är chef för Enheten Gods & ITS, en av avdelningen Transportkvalitets åtta enheter. Vi är en nationell expertenhet inom gods och logistik samt intelligenta transportsystem (ITS). På enheten är vi idag 14 medarbetare som stöttar Trafikverket med expertstöd inom våra områden. Såhär beskriver en av våra medarbetare som tidigare varit trainee den traineeåret:

"Det är ett roligt, utvecklande jobb, med många nya utmaningar. Som trainee får du en unik möjlighet att jobba över verksamhetsområdena och få en insikt i hela Trafikverkets verksamhet, vilket är till stor nytta efter traineetiden", säger Jonna som började som trainee på enheten och idag arbetar som utredare med inriktning ITS och digitalisering.

Kvalifikationer

För att trivas som trainee behöver du ha ett stort intresse för att utveckla transportsystemet kombinerat med ett digitaliseringsintresse och förståelse för digital omställning samt en vilja att medverka till att skapa innovation. Arbetet innebär många kontakter både inom och utanför Trafikverket och förutsätter att du som person är duktig på att skapa goda relationer, kommunicera och förmedla budskap på ett enkelt sätt anpassat till mottagaren. Du drivs av att arbeta i en föränderlig miljö och jobbar självständigt, ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har en stark egen drivkraft och besitter en mycket god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Vi söker dig som

har civilingenjörs- eller masterexamen inom samhällsbyggnad, transport, fordon, information eller industriell ekonomi

har mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift

Det är meriterande med kurser eller examensarbete inom Data Science/AI, Big data analytics, visualisering av data, business intelligence, statistik i dataanalys eller innovation/innovationsledning.

Din akademiska examen ska ha uttagits under 2021, 2022, alternativt kommer du att ta din examen senast september 2023.

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss! I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

När du ansöker ska du inte bifoga något personligt brev. Istället för att bifoga personligt brev, får du möjlighet i ansökningsformuläret att beskriva varför du är intresserad av den här tjänsten. Detta är en tillsvidaretjänst som inleds med en provanställning på 6 månader. Tillträde till tjänsten är den 1 september 2023.

De första intervjuerna är planerade att hållas den 6-9 mars 2023 via Skype.

#LI-AB2

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

På Planering skapar vi innovativa lösningar som bidrar till att nå de transportpolitiska målen, såsom klimatmålen och nollvisionen. Vi planerar Sveriges statliga infrastruktur för väg och järnväg samt långsiktigt även för sjö- och luftfart. Hos oss arbetar du nära den politiska arenan och våra samarbetspartners - men framförallt nära medborgare och näringsliv.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.


Sök tjänsten

Rekryterande chef Petter Åsman,
0101240069

Ansvarig rekryterare Anna Brunnstedt,
0101231531

Läs mer