Logga in
Logga in

Trainee - Teknikingenjör IT-säkerhet till ERTMS

Digitalisering är ett strategiskt prioriterat utvecklingsområde och vi behöver stärka vår innovativa förmåga. Vill du vara med på vår resa mot en mer datadriven organisation? Om svaret är JA - sök till Trainee hos oss!

Sök tjänsten

Om jobbet

Under tolv månader deltar du i ett omfattande traineeprogram som främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om våra olika verksamheter. Du rustas i förändrings- och projektledning och tillsammans med övriga traineer deltar du i utvecklingsuppdrag utifrån olika case för att lära och påverka. Du förväntas att själv ta initiativ, etablera kontakter och planera en stor del av ditt traineeår. Som exempel kan du välja att göra studiebesök eller kortare praktikperioder inom de verksamheter som intresserar dig. Det erbjuds möjlighet till samverkan med andra myndigheter och externa aktörer i Sverige och internationellt. I arbetet ingår resor, både nationellt och regionalt.

Som trainee på ERTMS Förberedande kommer du att ha en viktig roll i ett av Trafikverkets viktigaste, största och mest komplexa nationella projekt. Programmet syftar till att införa det digitaliserade signalsystemet ERTMS i svenska järnvägsnätet. I och med detta systembyte kommer Sveriges järnväg, när utrullningen är klar, att styras via ett standardiserat och digitaliserat signalsystem. Du kommer att kliva in i ett spännande skede i projektet där flera års utvecklingsarbete kommer att implementeras och tas i bruk. Du kommer att tillhöra funktionen Specifikation som ansvarar för att ta fram kravspecifikationer och funktionsprodukter som sätter den tekniska grunden för signalsystemet där systemleverantörerna tar vid och utvecklar. Du kommer att ha en nyckelroll i framtagningen av IT-säkerhetskraven för signalsystemet ERTMS, där du stöttar seniora specialister i löpande IT-arkitektur- samt säkerhetsfrågor.

Dina arbetsuppgifter kommer bland annat att omfattas av att:

  • I samråd med specialister driva arbetet med löpande IT-arkitektur- och säkerhetsfrågor mot våra systemleverantörer.
  • Medverka på testning av leverantörernas system, exempelvis penetrationstester för att genomlysa nivån av IT-säkerheten.
  • På sikt ansvara för och driva arbetet kring IT-säkerhet och säkerställa att systemen håller mycket god standard från yttre påverkan.
  • Arbeta med etablerade standarder inom IT-säkerhet, exempelvis IEC-62443.

IT-säkerhet är ett väldigt aktuellt samhällsämne idag där utmaningen för ERTMS och Trafikverket är att tillgodose hur detta ska appliceras i våra system parallellt med att etablera en tillräckligt effektiv och mogen organisation för förvaltning av detta. Som trainee på Trafikverket, som är en stor och viktig organisation i dagens samhälle, finns stora möjligheter att utvecklas både personligen och karriärmässigt. Vi har tidigare traineer som bland annat är verksamhetsutvecklare, specialister, projektledare och chefer - utvecklingsmöjligheterna är därför väldiga breda.

Jag som blir din chef heter Andreas Wik. För mig är det viktigt att låta medarbetarna bidra till en konstruktiv utveckling av verksamheten och samtidigt själva kunna utvecklas över tid. Detta samtidigt som vi hjälper varandra, utrymme ges för att utvecklas och vi samtidigt får ha lite kul i arbetet!

Kvalifikationer

För att trivas som trainee behöver du ha ett stort digitaliseringsintresse, förståelse för digital omställning och en vilja att medverka till att skapa innovation. Arbetet innebär många kontakter både inom och utanför Trafikverket och förutsätter att du som person är duktig på att skapa goda relationer, kommunicera och förmedla budskap på ett enkelt sätt anpassat till mottagaren. Du drivs av att arbeta i en föränderlig miljö och jobbar självständigt, ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har en stark egen drivkraft och besitter en mycket god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Vi söker dig som

  • har civilingenjörs- eller högskoleingenjörsexamen inom någon av följande tekniska inriktningar: datateknik, informationsteknik, elektroteknik, maskinteknik eller industriell ekonomi
  • kan uttrycka dig väl i tal och skrift på såväl svenska som engelska

Det är meriterande om du

  • har dokumenterad utbildning inom IT-arkitektur/IT-säkerhet (en eller fler kurser som ingått i den akademiska examen)
  • har skrivit eller skriver ditt examensarbete inom något av områdena IT-arkitektur eller IT-säkerhet

Din akademiska examen ska ha uttagits under 2021, 2022, alternativt kommer du att ta din examen senast september 2023.

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss! I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

När du ansöker ska du inte bifoga något personligt brev. Istället för att bifoga personligt brev, får du möjlighet i ansökningsformuläret att beskriva varför du är intresserad av den här tjänsten. Detta är en tillsvidaretjänst som inleds med en provanställning på 6 månader. Tillträde till tjänsten är den 1 september 2023.

De första intervjuerna är planerade att hållas den 6-9 mars 2023 via Skype.

#LI-AB2

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom Stora projekt leder vi flera av Trafikverkets allra största investeringsprojekt . Vi arbetar med helheten - från planläggning och byggnation till färdig väg eller järnväg. Hela tiden med fokus på smarta lösningar och effektiv projektledning. Hos oss arbetar du med kollegor och olika intressenter, alla med sina kunskaper och erfarenheter, för att skapa hållbara transportlösningar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.


Sök tjänsten

Rekryterande chef Andreas Wik,
0101234165

Ansvarig rekryterare Anna Brunnstedt,
0101231531

Läs mer