Logga in
Logga in

Avdelningschef Kund och marknad, verksamhetsområde Trafik

Verksamhetsområde Trafik på Trafikverket genomför nu en betydande omorganisation för att stärka strategisk styrning och leveranser till kunderna.

Sök tjänsten

Med renodlade avdelningar och effektivare samarbete över gränserna fokuserar vi på att möta externa förändringar proaktivt. Vår målsättning är att säkerställa operativ effektivitet och beredskap både nationellt och regionalt, oavsett utmaningar. Vi söker nu sju engagerade och kompetenta avdelningschefer som vill vara med och leda denna utveckling vidare! Den här nya avdelningen har som mål att centralisera alla kund-, marknads- och tjänstefrågor i en avdelning och på så vis stärka vårt fokus på att leverera högkvalitativa tjänster och skicka en kraftfull signal om deras betydelse. Med ett skarpt fokus på kund och marknad höjer vi vår kompetens inom tjänsteförvaltning och utveckling och får en samlad översikt av kundrelaterade frågor. Genom att skapa en enhetlig kommunikation ut mot kund vill vi bygga långsiktiga och välmående kundrelationer. Denna struktur gör vår interaktion med kunderna genomtänkt, koordinerad och effektiv, vilket stärker vårt rykte som en pålitlig och kundfokuserad aktör.

Om jobbet

Avdelningen Kund och marknad har till syfte att samla och stärka de förmågor som jobbar med kund- och branschfrågor inom både järnväg och väg på en strategisk nivå. Marknadsavdelningen håller i och deltar i viktiga samarbeten inom järnvägsbranschen samt säkerställer genomförande av avtal med samarbetspartners för vägtrafikledning. Ansvaret för de affärsregler och modeller som ligger till grund för våra avtal och regleringar ligger inom avdelningen liksom punktlighetsansvaret.

Avdelningen ansvarar också för att samordna, utveckla och förvalta de 26 tjänster som finns i verksamhetsområde Trafiks tjänsteportfölj vilket kräver ett nära samarbete med våra kunder, bransch och andra avdelningar inom Trafikverket. Även koordinering av de internationella branschfrågorna ingår i avdelningens ansvar.

Avdelningen ansvarar för att omvärldsbevaka, samla in kundkrav, kundansvar och genomföra NKI-mätningar. Inom avdelningen finns också kundsupport som bland annat jobbar med orsaksutredning, ekonomisk skada, eftermarknadsfrågor och support till våra järnvägskunder.

Som avdelningschef leder, planerar samt följer du upp avdelningens arbete så att denna bedrivs effektivt och kvalitetssäkrat mot de satta verksamhetsmålen. I rollen som chef skapar du förutsättningar för en positiv arbetsmiljö som uppmuntrar till samarbete och kreativitet, där dina medarbetare kan fullgöra sitt uppdrag. Du stödjer och utvecklar dina medarbetare genom ett synligt, tydligt och coachande ledarskap. Som chef förväntas du driva förändringar vad gäller arbetssätt, värdegrund och kulturarbete.

Du rapporterar till trafikdirektören och utöver avdelningens arbete har du också en viktig uppgift i ledningsgruppen och företräder avdelningen samt Trafikverket både internt och externt. I avdelningen ingår 4 enhetschefer och en stab.

Kvalifikationer

Som chef i Trafikverket drivs du av att få människor att växa genom ett närvarande ledarskap. Du skapar tillit och bygger förtroende med din problemlösande och kommunikativa förmåga. Du levererar resultat och driver samhällsutvecklingen framåt genom delaktighet och engagemang. Du utmanar och ifrågasätter och skapar en kultur som främjar ständiga förbättringar. Att inspirera, klargöra riktning och vara mottaglig för nya möjligheter och lösningar är en förutsättning för att lyckas.

Vi söker dig som har:

 • högskole- eller universitetsutbildning om minst 180 hp/120 p inom ett för uppdraget relevant område. Alternativt så har du annan utbildning i kombination med vad Trafikverket bedömer som för tjänsten relevant erfarenhet
 • erfarenhet av ledningsarbete på strategisk nivå i en större verksamhet med flera års erfarenhet från chefsroll med personalansvar, resultatansvar, prognostisering och uppföljning
 • aktuell erfarenhet av att leda genom andra chefer
 • erfarenhet av att driva strategiska utvecklings- och förändringsarbeten
 • erfarenhet av att ha arbetat med avtal och affärsregler
 • erfarenhet av att arbeta med externa samarbetspartners och myndigheter
 • erfarenhet av att leda verksamhet med starkt kundfokus
 • erfarenhet av dialog med arbetstagarorganisationen
 • erfarenhet av verksamhet med affärstänk
 • goda kunskaper i både svenska och engelska i tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av omvärldsbevakning
 • erfarenhet av att leda på distans
 • god förståelse för operativ flödesbaserad verksamhet som är aktiv 24/7

För att lyckas i den här rollen är du en driven och modig innovatör som gillar förändring och att bygga nytt. Du har stark förmåga att tänka nytt och skapa relationer, samtidigt som du samarbetar effektivt med teamet för att driva projekt framåt. Om du är en kreativ problemlösare som trivs i en dynamisk miljö, drivs av att kombinera affärsmässiga relationer i en myndighetskontext, är du den vi söker!

Övrig information

Anställningen inom Trafikverket är tillsvidare men chefsförordnandet är tidsbegränsat, inledningsvis på 4 år. Du arbetar nationellt, därför är resor inom Sverige ett naturligt inslag i ditt arbete.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

I denna rekrytering samarbetar Trafikverket med Poolia Executive Search AB, Poolia-koncernens verksamhet för rekrytering av ledningspersoner samt styrelserekrytering. Frågor om tjänsten besvaras av Ulrica Pantzar 070-767 77 75, ulrica.pantzar@poolia.se eller Charlotte Ahlquist 073-506 72 05, charlotte.ahlquist@poolia.se.

Sista ansökningsdag är 2024-08-18. Du kan söka tjänsten via Trafikverkets hemsida alternativt kan du skicka in en intresseanmälan via hemsida: https://pooliaexecutivesearch.teamtailor.com/

Ansökan

Vänligen bifoga ditt CV då det ligger till grund för urvalet i den här processen.

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Anna Ericsson,
0101238190

SEKO: Anders Kemi,
0703462361

ST: Bengt Gruvman,
0101231346

SACO: Svante Lennerstedt,
0101244241