Logga in
Logga in

Drifttekniker järnväg

Vill du underlätta vardagen för Sveriges tågresenärer, industrier och godstrafik? Som drifttekniker är du med och får tågen att rulla genom att övervaka tekniken samt koordinera felavhjälpning på statens järnvägar.

Sök tjänsten

Om jobbet

Som drifttekniker på Trafikverket arbetar du i händelsernas centrum och bidrar till att vårt transportsystem fungerar - dygnet runt, året runt. Vi övervakar och hanterar tekniken samt koordinerar felavhjälpning på 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

Det ingår i dina arbetsuppgifter att övervaka, prioritera och hantera avvikelser på järnvägen. Detta gör du t.ex. genom att ta emot inkommande telefonsamtal eller larm via olika system för att därefter operativt larma, styra och leda utpekade entreprenörer för felavhjälpande och förebyggande underhåll. Du utgör ett viktigt stöd i den samverkan mellan räddningstjänst, polis och Trafikverket som uppkommer vid olika typer av insatser. Du har kontakt med andra myndigheter i samband med olyckor och andra allvarliga tillbud. En viktig uppgift är att dokumentera alla händelser och åtgärder i våra IT- och ärendehanteringssystem. Vid utveckling av anläggningar eller IT-system deltar du i implementering av förändringen i vår funktion. I arbetet ingår även övervakning och hantering av larm från övervakningskameror. 

Järnvägen är en levande organism som gör att du hela tiden jobbar mellan lugn och omedelbar action och får ett tryggt och roligt jobb som skiftar i tempo och innehåll varje dag.

Din arbetsplats kommer att vara i ett kontrollrum på Göteborgs Trafikcentral och arbetstiderna är enligt skiftgående schema med arbetstider dygnet runt och årets alla dagar.

Som drifttekniker blir du anställd på Trafikverket med full lön under den utbildning och praktik om cirka 6 månader som tar dig in i yrkesrollen. Utbildningen genomförs till vissa delar i Ängelholm men även i andra delar av landet. Längden på varje utbildningsdel där resor förekommer varierar mellan tre dagar upp till drygt en vecka, och Trafikverket bekostar resor samt logi. Praktiken gör du på den Trafikcentral där du sedan kommer att arbeta.

Tjänsten passar dig som trivs med att arbeta tillsammans med andra i team och att hålla ihop/ leda händelser. Du trivs och ser möjligheterna med att arbeta i skift. Du har i rollen en viktig uppgift för Trafikverket och samhället och därför vill vi satsa på dig med en gedigen intern utbildning för att du ska bli bekväm i rollen.

Vi värnar om våra anställda och har en god arbetsmiljö och gott arbetsklimat på trafikcentralen. Våra schemaläggare har alltid fokus på att vi ska få så bra med återhämtning som möjligt.

Låter det som ett intressant jobb för dig? Klistra gärna in länken nedan i din webbläsare och titta på en av våra drifttekniker Linda som berättar mer om jobbet: Linda är drifttekniker på Trafikverket - YouTube

Kvalifikationer

Då arbetet som drifttekniker innebär övervakning i en trafikcentral ställs det krav på god uppmärksamhet, simultankapacitet och koncentrationsförmåga för att snabbt kunna identifiera problem som uppstår i anläggningen.

Arbetet sker i en operativ verksamhet och du bör känna dig bekväm med att förutsättningarna snabbt kan ändras. Din förmåga att kunna ställa om och anpassa dig till nya omständigheter samt behålla ditt lugn i stressade situationer är en viktig egenskap. I tjänsten ingår många interna och externa kontakter vilket ställer krav på att du med kort framförhållning kan hantera, sammanställa, kommunicera och förmedla information och budskap på ett tydligt och informativt sätt.

Vi söker dig som:

  • Har avslutad treårig gymnasial utbildning med teknisk inriktning alternativt annan utbildning i kombination med arbetslivserfarenhet som vi sammantaget bedömer likvärdig.
  • Har god datavana/ erfarenhet av att arbeta i IT-baserade system (t ex MS Office, ärendehanteringssystem e.d.).
  • Har goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
  • Har god syn och normalt färgseende - det är en förutsättning för att kunna arbeta i befattningen att du godkänns i hälsoundersökningen.

Det är meriterande om du:

  • Har erfarenhet av att arbeta med övervakning/koordinering (t ex på larmcentral, driftcentral eller liknande), inkl arbete i larmhanteringssystem.
  • Har erfarenhet av arbete inom järnväg.
  • Har aktuell erfarenhet av att arbeta skift där nätter och helger ingår/ har ingått.

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

En förutsättning för att kunna arbeta som drifttekniker är att du godkänns i hälsoundersökningen. Transportsstyrelsen ställer krav på hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med betydelse för trafiksäkerheten.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Patric Kartberg,
0101236618

ST: Bengt Gruvman,
0101231346

SEKO: Dennis Ryd,
0101238466

SACO: Johnny Larsson,
0101243251