Logga in
Logga in

Eldriftingenjör

Vad krävs för att tågen ska gå? Bland annat att järnvägen har elförsörjning och loken får ström. Det är här eldriftingenjören spelar en avgörande roll, utan eldriftingenjören står tågen stilla.

Sök tjänsten

Om jobbet

Vill du ha ett jobb i en framtidsbransch och kanske känner dig färdig med fysiskt arbete? Då är vi rätt utmaning för dig!

Som eldriftingenjör sitter du tillsammans med dina kollegor på en trafikcentral i Gävle och övervakar över 11 000 kilometer av Sveriges järnväg med IT-baserade övervakningssystem. Du övervakar och styr kraftförsörjningen på elanläggningarna, du ser till att nätet hanteras på ett säkert och korrekt sätt, felsöker och svarar på larm för att parera situationer som kan påverka strömförsörjningen i tågsystemet, du förebygger avbrott genom att kartlägga och rapportera avvikelser och brister i systemet, planerar arbeten i anläggningen och koordinerar underhållsjobb tillsammans med entreprenörer och upprättar, granskar och säkerställer idrifttagningar.

Arbetet sker i skiftgående schema under årets alla dagar, alla tider på dygnet tillsammans med dina kollegor. Vi ger dig en unik betald utbildning som till största del drivs på Trafikverksskolan i Ängelholm. Du kommer att bli omhändertagen av våra instruktörer och handledare för att genomföra utbildningen och tillsammans med dem planera din utbildning. Första tiden av utbildningen kommer det bli resor med övernattningar tillsammans med dina studiekamrater. Trafikverket står för resor och boende på hotell under utbildningstiden.

Ord från rekryterande chef

"Du kommer att komma till en bra och kunnig grupp som arbetar tillsammans och stöttar varandra. Vi tycker att det är av stor vikt att man trivs på jobbet i en lärande miljö där vi lär oss av våra brister och misstag och utvecklar oss därefter. Vi arbetar med kollegor på plats samt entreprenörer och övriga i anläggningen, därför krävs att man agerar professionellt i alla lägen".

Kvalifikationer

Vi söker dig som

  • har gymnasieutbildning inom el tillsammans med relevant arbetslivserfarenhet alternativt eftergymnasial utbildning inom el
  • har erfarenhet av arbete inom elkraft eller elteknik eller motsvarande kompetens som vi bedömer likvärdig
  • har mycket goda kunskaper i svenska både i tal och skrift
  • kan och vill arbeta skift som innebär tjänstgöring dygnet runt årets alla dagar
  • har möjlighet att resa till annan ort med övernattning vissa veckor under utbildningstiden
  • har normalt färgseende

Det är meriterande om du

  • har erfarenhet av operativt arbete som exempelvis på larmcentral, driftledning eller trafikledning

Som eldriftingenjör kommunicerar och samarbetar du med både kollegor och andra funktioner inom Trafikverket men också externa entreprenörer och aktörer i våra anläggningar, därför ser vi att du behöver ha mycket god samarbetsförmåga och vara kommunikativ. För att lyckas i rollen behöver du även trivas med att ha lugnare stunder med övervakning men snabbt kunna växla upp från 0-100 när en störning eller händelse inträffar. Vi ser även att du är lösningsorienterad och har förmåga att analysera och förstå komplexa fel.

Övrig information

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.


Sök tjänsten

Rekryterande chef Patrik Meincke,
0101243247

ST Bengt Gruvman,
0101231346

SACO Johnny Larsson,
0101243251

SEKO Sain Berglöv,
0101241880

Läs mer