Logga in
Logga in

Tågtrafikledare Hultsfred - ett framtidsyrke!

Som  tågtrafikledare  på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att bidra i det viktiga arbetet med trafiksäkerhet.

Sök tjänsten

Känner du dig manad att anta utmaningen att bli en av Trafikverkets avlönade tågtrafikledaraspiranter under ett år för att sedan få möjligheten till att bli en fullfjädrad tågtrafikledare? Har du förmågan att prioritera rätt saker under tidspress och hålla fokus under lugna stunder? Gillar du att lösa problem och att analysera komplex information? Då kan du bli en av oss i rollen som Trafikverkets framtida tågtrafikledare.

Om jobbet

Som tågtrafikledare lokal övervakar du Trafikverkets järnvägar och leder persontåg och godståg från Trafikverkets tågexpedition Hultsfred, alltid med säkerheten i fokus.

Din uppgift är att planera trafiken och se till att den dagliga driften fungerar. Med övervaknings- och manöversystem har du uppsikt över trafiken och löser de problem som uppstår genom att bland annat leda om trafiken vid behov. Det innebär att det kan vara både lugna stunder men också gå från 0-100 om en incident eller olycka plötsligt uppstår.

Merparten av din arbetstid innebär självständigt arbete där du övervakar och leder järnvägstrafiken. Oftast arbetar du ensam men har kollegor vid angränsande stationer och har nära kontakt med operativ ledning, som sitter i Malmö. I rollen ingår även att vara trafikinformatör som ansvarar för att informationen når fram till tågresenärerna. Du har också en nära och tät dialog med lokförare när incidenter uppstår samt blåljuspersonal vid behov.

Järnvägen är igång dygnet runt under årets alla dagar och därför arbetar du som Tågtrafikledare skift under dygnets alla timmar och årets alla dagar, enligt fast schema.

Du får ett lärorikt, utmanande och roligt arbete med en gedigen introduktion, utbildning och handledning för att du ska komma in i arbetet på bästa sätt. Under den betalda utbildningen, som pågår under cirka 6-8 månader, ingår både praktiska och teoretiska delar. Under ett antal veckor sker utbildningen på annan ort.

Tågtrafikledare lokalt är placerad på en given ort men det kan komma att innebära tjänstgöring även på andra närliggande orter.

Kvalifikationer

Vem är du?

Eftersom du som tågtrafikledare kommer att leda och övervaka trafik på en trafikledningscentral behöver du vara en person som har förmåga att analysera komplex information och självständigt kunna prioritera rätt saker under tidspress. Du behöver också ha ett högt säkerhetstänk och vara kommunikativ vilket innebär att du på ett tydligt och tillförlitligt sätt kan förmedla information om trafikläget. Utöver detta krävs att du har god samarbetsförmåga då du sitter i en miljö med flera kollegor som du har ett nära samarbete med.

Eftersom anställningen innefattar utbildning innehållande självstudier och regelbundna kunskapstest ser vi att du även kan och vill ta ansvar för ditt eget lärande.

Vi söker dig som

 • har studerat på gymnasiet
 • har mycket goda kunskaper i svenska
 • kan och vill arbeta skift som innebär tjänstgöring under dag, kväll, natt och helg
 • kan och vill genomgå utbildning där du förväntas ta stort eget ansvar för att uppnå studieresultat och utvecklas i din roll
 • kan resa till annan ort med veckovis övernattning vid ett antal tillfällen då delar av aspirantutbildningen sker på annan ort
 • har körkort för personbil
 • uppfyller kraven utifrån Transportstyrelsens föreskrifter gällande personal med säkerhetskritiska arbetsuppgifter inom järnväg (se länk längst ner i annonsen)

Det är meriterande om du

 • arbetslivserfarenhet av operativ verksamhet som till exempel en trafikledningscentral, larmcentral eller annan övervakande centralfunktion
 • har aktuell erfarenhet av att arbeta skift under dag, kväll, natt och helg
 • erfarenhet av arbete med fastställda säkerhetsrutiner
 • arbetslivserfarenhet från servicebranschen
 • arbetslivserfarenhet från järnvägsbranschen

Övrig information

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster. Kontakta Trafikverket för mer information om denna tjänst.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Anställningsvillkor

Under utbildningstiden är du anställd som aspirant med en aspirantlön.

En förutsättning för att kunna gå aspirantutbildningen är att du blir godkänd i våra urvalstester och hälsoundersökning. För att sedan kunna arbeta som tågtrafikledare behöver du även genomföra aspirantutbildningen med godkänd examination.

Aspirantanställningen startar v. 35, 2023.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör.

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Göran Cronholm,
0101238215

SEKO Dennis Ryd,
0101238466

SACO Svante Lennerstedt,
0101244241

ST Linus Reinhag,
0101233512

Läs mer