Logga in
Logga in

Trafikinformatör

Vill du kunna erbjuda bästa möjliga service till våra tågresenärer och arbeta i en viktig samhällsfunktion? Trivs du i rollen där tempot i arbetet är väldigt varierande? Då kan detta vara något för dig!

Sök tjänsten

Som trafikinformatör på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell, vi är engagerade, pålitliga och modiga.

Om jobbet

Tjänsten som trafikinformatör är väldigt varierande beroende på om tågtrafiken går som planerat eller om det sker en avvikelse grund av bland annat oväder, fel i växlar eller signaler.

Som trafikinformatör ansvarar du för att sprida information både internt och externt för att säkerställa att resenärerna får bra och tillförlitlig information om läget i tågtrafiken. Det kan vara allt från försenade och inställda tåg till byte av perrong.

Du ger resenären goda valmöjligheter för beslut på alternativa resor vid avvikelser utifrån snabb, samstämmig och användbar information. Du samlar in och sammanställer information om bland annat spårändringar, förseningar, fordonsproblem, kontaktledningsfel m.m. Du informerar resenärerna dels via befintlig utrustning på stationerna men du lägger även grunden för information till olika hemsidor, appar och media. Du håller dig uppdaterad om läget i trafiken och jobbar proaktivt, vilket du gör via datoriserade övervakningssystem och med ett gott samarbete med dina kollegor och järnvägsföretag. När tågtrafiken fungerar som planerat kommer du få lugna perioder där du framförallt övervakar och är beredd om läget i trafiken förändras. Det kan gå från lugn övervakning som kräver full fokus till att det uppstår en situation i trafiken och det blir full fart.

Då verksamheten bedrivs dygnet runt så innebär arbetet skift enligt schema under årets alla dagar och dygnets alla timmar, vilket innebär tidiga morgnar, sena kvällar och helg- och nattarbete.

Kvalifikationer

Som person är du kommunikativ, vilket innebär att du på ett tydligt och tillförlitligt sätt förmedlar information om trafikläget. Du motiveras av ett aktivt medarbetarskap där du tar ansvar för dina arbetsuppgifter samtidigt som du är uppmärksam på hur du är en del av och bidrar till helheten genom att samverka med andra. Det är viktigt att du är flexibel och kan anpassa dig till nya omständigheter där du arbetar konstruktivt och behåller lugnet i stressade situationer. Då du i rollen kommer analysera utfall utefter mål, både operativt och strategiskt, ser vi att du har ett analytiskt tänk och kan hålla många bollar i luften. Du trivs med ett varierande tempo då även lugna övervakningsperioder förekommer.

Vi söker dig som har:

  • gymnasieutbildning eller annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • vana att använda dator och att arbeta i olika system
  • goda kunskaper i svenska i tal och skrift

Det är bra om du har:

  • erfarenhet av arbete med information inom t ex trafikledning, kollektivtrafik eller järnväg
  • vana att arbeta obekväma arbetstider

Övrig information

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Om det inte står något annat i annonsen vill vi att du bifogar ditt CV. Vi har slutat begära in personligt brev eftersom vi inte har med det som del av urvalsunderlaget.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Testerna skickas ut per mail i samband med att ansökningstiden löper ut, och då de i vissa fall kan hamna i SPAM-filtret ber vi dig hålla extra koll på din mail.

Ansökan

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef: Marie-Charlotte Axelsson,
0101243310

Rekryterande chef: Sophie Holmqvist,
0101236049

: Dennis Ryd,
0101238466

: Svante Lennerstedt,
0101244241

: Linus Reinhag,
0101233512